Служителите на РЗИ издирват трима от пловдивчаните, за които тази сутрин беше съобщено, че са с коронавирус. Те са били поставени под карантина по домовете си, след като са дали проби за COVID-19.

Става дума за съпрузи- мъж и жена и друга жена, която няма връзка с тях. След като бъдат открити и прегледани от лекар в зависимост от здравословното им състояние ще се реши дали да бъдат настанени в Инфекциoзна клиника, или да останат на домашно лечение.

Четвъртият заразен с коронавирус, за когото бе съобщено тази сутрин, е 50- годишният пациент на МБАЛ "Свети Пантелеймон" . Той е бил приет във Второ вътрешно отделение с пневмония.  Направеният му първи тест е бил отрицателен, но вторият е показал, че е заразен. Мъжът вече е преместен в Инфекциозна клиника, състоянието му засега не е много тежко.

ОБВНОВЕНА: 

По-късно стана ясно, че трима от  новите случаи с COVID-19 в Пловдив се намират в Инфекциозна болница, а един е под домашно лечение. Това стана ясно по време на Областния кризисен щаб в областна управа. В момента се правят проучвания на контактите на лицата. 50-годишният мъж, който бе установен със заболяването в МБАЛ „Св. Пантелеймон” също е преместен в Инфекциозна болница към УМБАЛ „Св. Георги”. В общинската болница предстои да се направи дезинфекция, след което отново ще заработи. 

По същия начин ще се процедира и с Пулмологията на УМБАЛ „Св. Георги”, където бе установен един от предишните два случая. В клиниката към университетската болница лекарите са били с предпазни костюми, поради това няма да се затваря. До 24 часа тя ще заработи отново, каза проф. Карен Джамбазов. В момента се взимат проби от контактните лице на новите случаи  в Пловдив.

Относно бързите тестове и дали има данни пловдивчани вече да се прекарали болестта, след като в тях са открити антитела, проф. Карен Джамбазов заяви, че не знае да има подобни данни. Той каза, че не му е известно в Пловдив да има такива тестове и откъде могат да се набавят.

В Областна управа няма и информация, колко от първите 1000 бързи теста на лекари, полицаи и тези на първа линия ще бъдат направени в Пловдив.

Дани Каназирева заяви, че е разговаряла с министъра на здравеопазването заради грешки в неговата заповед към болничните заведения. Освен технически, е имало  доста несъответствия за Пловдив и областта.

Така например в Пловдивска област са били включени МБАЛ Исперих и МБАЛ Кубрат, които очевидно са на територията на друга област. Има и изпуснати болници, сред които УМБАЛ „Каспела”, която е осигурила не само легла, а и денонощен кабинет.

В други болници има объркан броя на леглата за пациенти с COVID-19, които могат да поемат. Очаква се неточностите да бъдат коригирани.