Коронавирусът засяга не само белите дробове, но и други органи, като се разпространява на микроциркулярно ниво в късния стадий на заболяването. Това съобщава в интервю за агенция ТАСС ръководителят на отделението по инфекциозни заболявания на римската болница Умберто I и професор в университета „Ла Сапиенца” Клаудио Мастрояни.

„Говорим главно за пневмония, причинена от коронавирус, но анализите, включително тези, взети от починали пациенти, показват, че в крайна сметка вирусът засяга всички органи, тъй като на микрониво причинява редица възпалителни процеси и засяга всички органи”, каза специалистът.

В отделението, което той ръководи, и което е напълно преоборудвано за лечение на пациенти с коронавирус, в момента се лекуват 180 души, от които 27 са интубирани. Общо 280 пациенти са преминали пряко през ръцете на Мастрояни. За съжаление, изходът за 32 от пациентите е бил фатален.

Мастрояни обаче отбелязва интересни факти за вируса: „Не съм склонен да вярвам, че е възможно първоначално някой да може да бъде имунизиран срещу заразата. Има семейства, в които има заразени, но не всички членове се заразяват. Друга странност на вируса е, че засега изглежда, че жените са по-малко податливи на тази инфекция.

До момента в световен мащаб не е открит и нито един случай на заразен с коронавирус ХИВ-позитивен пациент“, казва професорът. Сред рисковите фактори за усложнения при заразата Мастрояни посочи затлъстяването и диабетът, независимо от възрастта на пациента.

Високата смъртност от COVID-19 може да се обясни с два фактора: демографското застаряване на населението и фактът, че реалният брой на заразените хора е много по-висок от официалните данни. „Има мнение, че на всеки открит случай на инфекция има 6-10 неоткрити случаи. И ако този аспект се вземе предвид, смъртността ще бъде значително намалена”, смята професорът.

Той допълни, че най-много от починалите в Италия са възрастни хора с придружаващи или хронични заболявания, като сърдечно-съдови, и рак, диабет, затлъстяване, пише vesti.bg. „Това прави трудно да установим от коя точно болест е починал пациента, но когато има положителна проба за коронавирус, влиза в статистиката за починали от COVID-19”, казва лекарят.

Той съветва колегите си при лечение на коронавирус да се извършва томографско изследване (метод от образната диагностика в медицината, при който от множество рентгенови изображения на даден обект, заснети от различни ъгли, с помощта на компютърна обработка се получава тримерно изображение – бел.ред.) на белите дробове, защото в допълнение към клиничните кръвни тестове и показатели за съдържание на кислород в кръвта, това е моментна снимка на белите дробове, която може да помогне да се разбере истинското състояние на пациента и тежестта на заболяването.

„В Италия виждаме същото явление, което наблюдавахме и в Китай: томографията разкрива увреждане на белите дробове, докато бързите тестове или тези по PCR технология могат да дадат фалшив отрицателен резултат. Ние откриваме вируса в белите дробове с помощта на бронхоскопия. В такива случаи се изисква по-задълбочен медицински преглед и диагноза”, отбеляза лекарят.

Според него тестовете са 70-80% надеждни.

„Коронавирусната инфекция е двуфазно заболяване. В продължение на 7-10 дни симптомите могат да бъдат леки: лека треска, лека кашлица, докато състоянието на човек рязко изведнъж се влошава. Затова е много важно да се идентифицират тези, които трябва да бъдат хоспитализирани, и веднага да бъдат подложени на лечение. Защото вече приемаме пациенти в сериозно състояние, но ако беше възможно да ги наблюдаваме от самото начало, очевидно е, че бихме могли да избегнем спешни хоспитализации, когато пациентът изпадне във втората фаза на заболяването”, съветва лекарят.