Търговци ни предлагат на пазара туршия, заразена с ешерихия коли, твърди пред "Монитор" експертът по качество и безопасност на храните д-р Сергей Иванов.

Причината за това е липсата на хигиена при използваните съдове както и ускоряването на ферментацията или пък прекалено дългото изчакване за завършването й.

Тогава туршията е смита, има лош дъх и вкус и не бива да я консумираме, защото може да провокира хранителни разстройства, твърди той.

Машинации с бързото втасване. Купешките туршии – с бактерии!

"Всъщност в повечето случаи у нас се предлага не туршия, а мариновани зеленчуци. Те са залети с оцет и сол и не са минали ферментация. Не е истинска туршия и това, което се предлага в стерилизирани буркани, тъй като това са консервирани зеленчуци. Търговците пък докарват киселия вкус с оцет и оцетна киселина", коментира експертът.

Иванов уточнява, че процесът по ферментация всъщност трае най-малко седмица и то когато става дума за малко количество зеленчуци. Когато са в големи съдове, обикновено бидони, може да продължи и няколко седмици и то при температура от 10 градуса.

"Туршия, ферментирала за три дни, не е истинска и в нея липсват полезните бактерии", настоява д-р Иванов.

Според експерта в истинската туршия би трябвало да има млечно-кисели бактерии, които са полезни за нас. С течение на времето обаче млечно-киселите изместват патогенните. Затова трябва да се изчака да протече ферментацията.

"Има обаче и риск, когато зеленчуците ферментират прекалено дълго. Тогава бактериите достигат максимална плътност и от там насетне процесът тръгва обратно и може да се появяват други бактерии, които са вредни. Например ешерихия коли", уточнява д-р Иванов.

Той напомня да не купуваме туршия от отворени и пластмасови съдове. Тогава задължително трябва да наблюдаваме как ни я предлагат и дали търговецът бърка в тях без ръкавици. Това също е предпоставка за зарази.