Изобщо не трябва да си правите шега с нивата на кръвната захар. Много е важно да ги контролирате, за да не получите сериозен здравословен проблем.

На всеки е ясно, че сладките изкушения не са за хора, страдащи от диабет, и дори за тези, които не са болни, но имат повишена кръвна захар.

Разликата е, че при преддиабетно състояние можете да овладеете нивата на захарта в кръвта с определени храни. При захарна болест не можете да минете без лекарства, но чрез диета с определени продукти поне няма да влошите състоянието си.

Според много проучвания има определени продукти, които влияят добре на регулирането на глюкозата в кръвта. 

Сиренето подобрява кръвната захар

Сок от кейл

Специалистите по хранене недвусмислено го удостояват с титлата „суперхрана". А това определение говори за разнообразния състав на хранителните активни вещества в него. 

Изследване е установило благоприятен ефект от сокът от кейл при дневна консумация от 300 мл.

Овесени ядки

Учените са доказали, че овесените ядки регулират кръвната захар при хора с диабет тип 2. Това се дължи на ниския гликемичен индекс в тях. Благодарение на него рязкото покачване и спадане на нивата на глюкозата в кръвта  може да бъде избегнато. 

Откриха лесен начин за намаляване на кръвната захар

Червен лук

Консумацията на червен лук намалява нивата на кръвната захар в рамките на четири часа. Данни от анализ на учените показват, че консумацията на 100 грама червен лук на гладно намялва нивата на кръвната захар. 

Експертите обясняват това с наличието на кверцетин и сяра в него. 

Йогурт

Редица изследвания доказват, че консумацията на йогурт понижава нивата на кръвната захар и намалява риска от диабет тип 2 при здрави хора. 

Най-добрите продукти за подобряване на кръвообращението

Учените отбелязват също така, че 150 минути седмично аеробна физическа активност помагат на за контролиране на нивата на глюкозата./zdrave.to

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!