Хората без симптоми предават повече от половината от всички случаи на новия коронавирус според модел, разработен от изследователи от Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Тези резултати подчертават важността на спазването на препоръките на специалистите: Независимо дали се чувствате зле, носете маска, мийте ръцете си, ограничете контактите си и се тествайте при съмнения. 

59% от разпространението на коронавируса идва от хора без симптоми. Това включва 35% новите случаи на хора, още не са проявили симптоми (предсимптомни), и 24% на хора, които изобщо никога не развиват симптоми.

„Изводът е, че реалното контролиране на пандемията COVID-19 ще изисква контрол и на незабележимата пандемия, разпространявана от хора без симптоми“, подчертава Джей Бътлър (Jay C. Butler), заместник-директор по инфекциозни болести към Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) и съавтор на изследването.

Според специалиста трябва да се използват всички налични инструменти, „за да се забави разпространението на SARS-CoV-2 от всички заразни лица, поне докато ваксините не станат широко достъпни.“

Появата на по-заразни варианти, открити за първи път във Великобритания и Южна Африка, а вероятно вече разпространени и в други държави, подчертава значението на тези насоки.

Моделът, публикуван в четвъртък в списанието JAMA Network Open, се съгласува с по-ранните оценки на приноса на асимптомното разпространение на вируса.

Много фактори влияят върху разпространението на коронавируса. Изследователите възприемат един несложен подход - Бътлър го нарича „доста прост математически модел“ - и го използва за оценка на няколко сценария с различен инфекциозен период и различни съотношения на предсимптомни и такива, които никога не развиват симптоми.

Моделът неизменно прогнозира, че асимптоматичното разпространение представлява приблизително половината от предаването на вируса.

„Бях малко изненадан колко добре се задържа [този резултат] при широк спектър от основни предположения“, коментира Бътлър, като например преместване на времето на пиковата заразност от четири дни след заразяването на пет или шест.

Естествено, и резултатите на това изследване има своите опоненти - Мюге Савик (Muge Cevik), експерт по инфекциозни болести в шотландския университет "Сейнт Андрюс", твърди, че някои от предположенията на модела са погрешни. Савик смята, че най-добрата оценка за относителната заразност на хората, които нямат симптоми, спрямо тези, които имат, е 35% според неговия преглед на научната литература, публикувана през септември.

Но авторите на изследването изчисляват, че хората без симптоми са 75 % от заразените. Тази оценка, отбелязва Бътлър, идва от техния собствен анализ на литературата, включително рецензирани изследвания и изследвания - предпринти.

Дали ваксините спират предаването на коронавирус все още не е сигурно и не е разгледан такъв сценарий в този модел.
„Данните за въздействието на ваксините върху асимптоматичните инфекции са много ограничени“, коментира Бътлър, въпреки че очаква повече информация през следващите месеци, пише e-zdravey.

Клиничните изпитвания за мРНК ваксините, разрешени през декември, стигнаха до заключението, че ваксинациите са твърдо в състояние да предотвратят симптоматично заболяване. Но тези проучвания не определят дали ваксинираните хора са в състояние да разпространяват патогена.

Ако те са асимптоматични, но също толкова заразни, това ще има значително влияние върху епидемията. Ето защо е толкова важно да се продължат тестовете на хората, особено тези, които са ваксинирани и след това изложени на вируса.