Хиляди премигвания на осветлението в културния квартал на Пловдив - "Капана" са факт за последната една година, предаде репортер на Glas.bg.

Причината не е авария в електропреносната мрежа, а добрата инициатива, завладяла родилните отделения в града през последните 12 месеца, откакто съществува.

Уличното осветление в „Капана“ да пулсира всеки път, когато се роди дете. Родилните отделения на болниците УМБАЛ “Св. Георги”, УСБАЛАГ “Селена”, УМБАЛ “Пловдив” и клиника “Торакс” е оборудвано с бутон, който човек от персонала натиска при всяко раждане. 

Всеки път, когато светлината започва бавно да пулсира, означава, че се е родило дете. На земята в близост до лампите e монтирана каменна плоча със следния текст:

“На това място уличното осветление е свързано с родилното отделение на болниците в Пловдив. Щом светлината започне да пулсира, се е родило дете. Проектът е посветен именно на това дете, както и на децата родени днес в града”. 

“На родените днес” е проект на Алберто Гарути, реализиран за изложбата Metaphorai. Проектът осъществява връзка с градското пространство, обръщайки се пряко към жителите на града.

Тази творба цели да събуди у гражданите емпатия и чувство за принадлежност, казват инициаторите. 

Проектът е и част от програмата на Пловдив - европейска столица на културата 2019.