Гергана Радович е холистичен терапевт, сертифициран преподавател по техники за емоционална свобода (ТЕС) и мастер Ти-Тап треньор. Специално за хората от Организацията на пациентите с ревматологични заболявания Гергана Радович проведе през декември семинар „Спри болката с ТЕС” в столичния Център „Качествен живот”. Какво представляват тези техники Радович обясни най-общо и за читателите на в. „Доктор”.

- Г-жо Радович, какво успяхте да постигнете на семинара?

- Целта на семинара „Спри болката с ТЕС” беше да покаже практически как хората с ревматологични заболявания да облекчат състоянието си. Защото техният живот е съпроводен с постоянна болка, която им пречи да живеят нормално, да спят спокойно и да се радват на качествен живот. Демонстрирах им как чрез Техники за емоционална свобода човек може да се освободи от болката или поне да я облекчи. Трябва да знаем обаче, че болката носи своето съобщение на човека. Болката винаги е симптом, че има проблем. Когато се осъзнае проблемът, болката изчезва. Но за съжаление, хроничната болка рядко изчезва напълно. Нашият семинар беше предназначен точно за хора, страдащи от хронична болка, за да я намалят.

- Какво представляват Техниките за емоционална свобода?

- ТЕС са елементарна практика, но трябва да се използва умело, за да доведе до резултат буквално за няколко минути. Хората, които дойдоха на семинара, го усетиха. ТЕС по същество представлява потупване върху определени точки по тялото с върха на пръстите на едната или на двете ръце. За някои хора тези точки са познати като акупунктурни точки - върху главата, горната част на тялото, върховете на пръстите на ръцете. ТЕС се основава на някои основни принципи на традиционната китайска медицина, само че тук наред с лекото потупване, се изричат на глас или наум напомнящи фрази за проблема.

Например „Много ме боли”, „Боли ме ръката”, „Чувствам се дискомфортно”, „Не ми е добре”, „Това... ме тревожи”. Целта на тези практики е да се изведе на повърхността негативната емоция, която се изпитва в този момент и която може да се прояви на физическо ниво чрез болка.

ТЕС влияе и върху физически, и върху психоемоционални състояния. За да се прояви проблем на физическо или на емоционално ниво, съществува някакъв дисбаланс в организма. При различните хора той може да се прояви по различен начин.

Физическата болка често е една от проявите. Но трябва да признаем, че изпитваме дискомфорт. Да, в живота си ние, хората, се оплакваме от това или от онова, че нещо не ни е наред, но по същество рядко признаваме пред себе си какъв е наистина основният проблем.

- Дайте конкретен пример.

- Когато говоря с мои клиенти и те споделят за физическа болка, чрез нашия разговор стигаме до първоизточника на болката. Понякога това е конфликт с близък човек, служебен конфликт, затаено чувство на обида, на гняв, на ревност. Ние забравяме, че имаме ум, но имаме и тяло, което съхранява в себе си голяма част от емоциите и ги потиска, но в един момент те се проявяват по някакви физически усещания. Чрез потупването по тялото ние въздействаме на физическо ниво върху организма, а чрез намерението, думите и насочване на вниманието към конкретния проблем ние успяваме да върнем баланса в тялото и да повлияем на болката.

Независимо дали казваме на околните: „Добре ми е”, като искаме да изглеждаме позитивни, вътре в себе си казваме нещо от типа: „Никога няма да се оправя”, „Не изглеждам добре”, „Нещастна съм”, „Нямам партньор до себе си”. Обществото ни е научило, че не е приемливо да си казваме негативните неща. Никой не си признава колко му е зле, как не вярва в себе си, колко го е страх и т.н. Чрез ТЕС обаче си даваме възможност да споделим негативните емоции, като включваме и тялото в този процес. Не само мозъкът участва в процеса. Като включим и тялото чрез потупването, преживяването минава на друго ниво. Започваме да влияем и на емоцията, и на физическия проблем. Симптомите може да се усилят за кратко, но след това отшумяват.

- Един практически семинар ще помогне ли или трябват по-продължителни упражнения?

- Зависи за какъв проблем става дума. Не казвам, че ТЕС ще излекува някакво заболяване, но може да помогне за облекчаване на симптомите

Това, което показах за час и половина на семинара „Спри болката”, са няколко простички неща, чрез които въздействаме на моментна болка. Сега сме в сезона на настинките и сред присъстващите имаше доста хора, които се оплакваха от болки в гърлото, дрезгав глас, схващания. Този дискомфорт намаля.

Една от дамите се оплакваше от болки в ръката, а по време на семинара тези болки намаляха. Понякога е възможно да премахнем изцяло някои симптоми. За по-сериозни проблеми обаче трябва да се работи по-продължително. ТЕС е форма на терапия. Както всяка терапия тя изисква време, изисква умение, внимание, знание как да се прави.

- Имате ли в практиката си хора с хронични заболявания, които ходят продължително на ТЕС?

- Да, сред моите клиенти има хора със сериозни проблеми – автоимунни заболявания, в това число и хора с болест на Бехтерев и лупус. Чрез ТЕС с тях адресираме емоциите, които неизбежно се свързват с подобни заболявания – страх от предстоящ престой в болница, от предстоящи изследвания, от това какво ще открие лекарят. Когато за пръв път научават диагнозата, че дори и при последващите срещи с лекаря, тези хора изпитват тревожност, притеснение, страх, че никога вече няма да бъдат здрави, че ще трябва постоянно да приемат лекарства и че ще се чувстват непълноценни.

Част от моите клиенти изпитват панически атаки, имат затруднения да спазват препоръчаната диета

Друга част от тях изпитват физически затруднения и скованост при движение. При тях прилагаме и други методи освен ТЕС. Но като цяло, ТЕС е прекрасна допълнителна терапия към лечението на физическото тяло. Чрез ТЕС се фокусираме повече на емоционалния аспект на болестта, на което конвенционалната медицина не обръща внимание.

Помагам на тези, които са загубили връзката си със своето тяло, да я открият отново и да постигнат емоционален и физически комфорт. Хората искат да са здрави, да са щастливи, да не ги боли, да изглеждат по-добре. Те дават най-доброто от себе си за тези цели в определен период от време. Но изведнъж нещо се случва и им пречи да продължат нататък. Ако не могат да се върнат към здравословния начин на хранене или нещо подобно, това означава, че дълбоко в тях действат мисловни модели, които ги спират. Те са форми на самосаботаж на собствените усилия. Може да се окаже че подсъзнателно се самонаказвате или че не вярвате в собствените си сили. Каквато и да е причината, докато не разчистите старите мисловни модели на самосаботиране, няма да може да постигнете това, което наистина желаете. ТЕС е практика, която намалява стреса и позволява да погледнем дълбоко в себе си.

Да, ТЕС работи и за хора с тежки проблеми. Занимавам се с тези техники, защото дълбоко вярвам в тях, защото са проверени. Техниките за емоционална свобода и някои от другите методи на енергийната психология намират научна подкрепа. За ТЕС има сериозни научни доказателства от реномирани университети в света.

Мара КАЛЧЕВА