Според анализ на италианските здравни власти в страната няма починал от коронавирус, който е на възраст под 60-годишна възраст  В 30% от случаите починалите са на възраст над 80 години.

Това съобщи на брифинг в Министерския съвет генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

"На този етап смятаме, че мерките, които са взети по отношение на грипната епидемия, са адекватни. Няма идентичност между двата вида зарази. Ако при грип Б основният таргет са учениците, то застрашената група от коронавируса са възрастните хора. Ще предложим на здравното министерство възможно най-ефективните мерки в тази насока“, заяви Мутафчийски.

Повече от 107 държави вече са засегнати от новия коронавирус. В тази връзка се състоя международна видеоконференция, в която бяха обсъдени новите мерки срещу разпространението на COVID-19. В нея взеха участие политическите лидери на Израел, Италия, Австрия, Румъния, Унгария, Хърватска и България.

Един от основните акценти в разговора е била възможността за по-бързо доказване на заболяването при евентуално потенциално заразени пациенти.

„По наше предложение обсъдихме какви са възможностите за нови лаборатории. Трябва да поканим всички университетски клиники в България, където има вирусологични лаборатории, да се организира обучение и да започне тестуването. Това ще даде възможност за обхващане на възможно по-голям потенциален поток от пациенти“, поясни Мутафчийски.

„Повечето от представените страни са привърженици на крутите мерки. Израел е държава, която е предприела много адекватни мерки. Тя е и много застрашена във връзка с големия туристически поток. Страните отделят особен акцент, че на лечебните заведения не трябва да се прехвърля отговорността за карантинирането на потенциалните болни. Изтъкна се, че голям процент от заразените са леко болни и трябва да бъдат изработени механизми за лечението им в домашни условия“, допълни ръководителят на Националния оперативен щаб.

Във връзка с ограничаванията на пътуванията мерките у нас са идентични с тези в останалите страни, допълни Мутафчийски.

Водещи учени в засегнатите страни са обменили и научна информация.

„Всички се обединиха около мнението, че трябва да се насърчава разработването на ваксина. Неслучайно погледите са вперени в страните, които имат голям потенциал в тази насока“, обясни Мутафчийски.

Ген. Мутафчийски с последни данни за коронавируса у нас