Някои лекари смятат, че изпражненията на здрав човек могат да повлияят добре на болен. Фекалотерапията се смята за един от най-иновативните начини за борба с някои заболявания като например диария, колит и болест на Крон.

Методът бе временно забранен за медицинска практика в САЩ заради първата смърт на пациент в следствие от терапията.

Фекалотерапията е процес, при който здрав човек дарява свое изпражнение, което с помощта на колоноскопия гастроентеролог поставя в дебелото черво на болен пациент. Учените смятат, че подобен вид лечение помага заради бактериите, които живеят в изпражненията на здравите хора. Веднъж поставени в дебелото черво, те успяват да "надвият" болестотворните организми и да възстановят нормалната чревна флора.

За съжаление, според доклад на Агенцията по храните и лекарствата в САЩ (FDA), при двама пациенти се наблюдавали усложнения след процедурата.

Оказало се, че заедно с трансплантираната микрофлора, в техните организми се появил и супер щам на ешерихия коли, произвеждащ широкоспектърна бета-лактамаза. Тези бактерии може да унищожат не само основните антибиотици от пеницилиновата серия, но дори и най-новите и силни лекарства.

Съответно, след като бактериите попаднали в отслабените организми на пациентите, хората започнали да развиват сериозни бактериални инфекции, от които е било невъзможно да се отърват с помощта на лекарства. В резултат на това един от пациентите е починал, а вторият е в тежко състояние под медицинско наблюдение.

Причината за смъртта е фактът, че до този момент "донорският материал" не бил тестван за резистентност към антибиотици.

У нас фекалотерапия се предлага от медицински център УниMed

Ето какво пишат те:

"Още Хипократ е казвал това, а съвременната наука потвърждава, че 80% от имунната система е там. Всъщност, за да сме здрави, трябва червата ни да работят добре.

В червата живеят повече от сто трилиона бактериални клетки (поддържащи естестената полезна чревна флора) или десет пъти повече от всички клетки в човешкото тяло, които са десет трилиона.

Най-честата причина за дисбактериозата или изчезването на тези полезни микроорганизми в храносмилателния тракт се явява „безобидното“ приемане на антибиотици или консумацията на храни с консерванти, оцветители, генентично модифицирани храни и др. В следствие на това имунитетът отслабва и се дава възможност за развитие на обичайни на пръв поглед настинки и грипни състояния, а от тях се стига до усложнения като бронхити, пневмонии и др., така и до отключване на трудно поддаващи се на лечение автоимунни заболявания.

До настоящия момент в терапията за възстановяване баланса на храносмилателната система се използват пробиотици и хранителни добавки, които осигуряват от 1 до 30 вида бактерии като общото количество е няколко милиарда клетки. Чрез фекална микробиотична трансплантация се осигуряват десетки хиляди видове бактерии и стотици трилиони бактериални клетки.Този метод има за цел да възстанови естествената чревна флора.

Проучванията показват, че фекална микробиотична трансплантация дава отлични резултати при:

- Мембранозен и псевдомембранозен колит предизвикан от Clostridium difficile
- Синдром на раздразненото дебело черво IBS (Irritable bowel syndrome)
- Хранителни алергии
- Затлъстяване
- Синдром на хронична умора
- Ревматоиден артрит
- Диабет
- Паркинсонова болест
- Аутизъм
- Множествена склероза
- Болест на Крон
- Други автоимунни заболявания

Какво представлява процедурата „фекална трансплантация“?

Получава се материал от предварително изследван, здрав, двигателно активен донор, който води природосъобразен начин на живот и не е приемал антибиотици поне от две години.

Обработеният по определен начин материал се въвежда чрез колоноскоп, клизма, или дуоденална сонда.

След извършването на процурата, пациентът се проследява, за да се обективизира резултата."

Вие бихте ли се подложили на подобна процедура?