Храната с висока степен на преработка допринася за развитието на сърдечносъдови заболявания и увеличава риска от преждевременна смърт. Група от учени от Испания, Бразилия и САЩ стигнаха до това заключение след две изследвания, съобщава порталът MedicalXpress.

В списъка с ултрапреработените продукти влизат хлебни изделия, хранителни продукти, газирани напитки, корнфлейкс, възстановени месни и рибни продукти. Всички те преминават през няколко етапа на промишлена преработка.

Тази храна съдържа много захар, мазнини и сол, изкуствени оцветители и аромати, но не достатъчно витамини и фибри. В същото време, както отбелязват учените, такива продукти съставляват 20-60% от храната на хората по цял свят.

Учените са анализирали връзката между консумацията на ултрапреработени храни и риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, както и преждевременна смърт.

В първото проучване са участвали над 120 000 души - доброволци на средна възраст 43 години. Специалистите събраха данни за тяхното хранене с помощта на диетични въпросници. След това в продължение на десет години учените наблюдали здравето на пациентите.

Установено е, че  консумацията на продукти с висока степен на преработка допринася за увеличаване на риска от различни заболявания на сърцето и кръвоносните съдове с 11–13%. 

Второто проучване обхванало 19 899 дипломирани студенти, повечето от които жени. Резултатите показали, че по-голямата консумация на свръхпреработени храни - над 4 порции дневно, е свързана с 62-процентно увеличаване на риска от смърт вследствие на всякакви причини в сравнение с по-малката консумация - по-малко от 2 порции дневно.

Всяка допълнителна ежедневна порция свръхпреработени храни увеличава риска от смърт с 18 процента.

"За да се подобри здравето на хората по света, е необходима политика, която ще ограничи наличието на ултра-преработени храни и ще насърчи консумацията на непреработени или минимално преработени продукти", отбелязват учените./zdrave.to

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!