Преди края на 2020 г., по-конкретно на 18 декември, Южна Африка обяви откриването на мутация на коронавируса, която се разпространява много бързо в три провинции на страната, Източен Кейп, Западен Кейп и Квазулу-Натал. Инфекциите се увеличиха значително и започна втората вълна в района.

Африканската държава го нарече "501Y.V2", в рамките на мутацията N501Y, открита в пиковия протеин, който вирусът използва, за да влезе в клетките на тялото, което е общ признак с щама във Великобритания.

Въпреки че са различни, и двата са много по-заразни и причиняват по-голям брой инфекции от нормалния вирус, разпространен по целия свят, като по принцип не са по-смъртоносни, предава Дарик.

Големият въпрос, който си задават учените обаче, е дали ваксините ще могат да спрат щама от ЮАР, тъй като прямо британския му „роднина“ се счита, че ефикасността им няма да пострада.

Липсата на надеждна информация за южноафриканския щам предизвиква голямо безпокойство. С британския нещата сякаш може да се контолират, но в този от ЮАР са открити две различни мутации - E484K и K417N, които не присъстват в щама от Острова. Ето защо експертите изразиха опасения, че това може да повлияе на работата на вече разработените ваксини.

В момента за щама от ЮАР се знае, че е открит в Обединеното кралство, Франция, Швейцария, Япония, Австрия и Замбия, макар да става дума за броени случаи.

Все още не е известно как е възникнал, което може да е важно, за да се получи повече информация за щама.

От Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ беше посочено, че е "вероятно вирусът да натрупа множество мутации в протеина на шипа, за да избегне имунитета". Успокояващо е, че към момента "няма доказателства това се случва и повечето експерти смятат, че евентуалните мутанти е малко вероятно да се появят поради естеството на вируса".

Въпреки че има известна увереност в ефективността на ваксините, щамът от ЮАР е по-неизвестен и по тази причина поражда повече несигурност.

"Невероятно съм загрижен за южноафриканския вариант и затова предприехме стъпките, които направихме, за да ограничим всички полети от Южна Африка", каза Мат Ханкок, министър на здравеопазването на Обединеното кралство, пред Би Би Си.

"Южноафриканският вариант е много тревожен в момента, защото изглежда, че може да заобиколи някои от нашите медицински мерки за противодействие, особено лекарства срещу антитела", обясни Скот Готлиб, бивш ръководител на американската FDA, пред CNBC.

Все пак към момента няма доказателства тези варианти да причиняват по-сериозни заболявания или повишен риск от смърт. Бързо се появява нова информация за вирусологичните, епидемиологичните и клиничните характеристики на тези варианти ”.