Ако се събудите през нощта и след това не можете да заспите отново, най-вероятно ставате и се разхождате из къщата с надеждата, след като си легнете, отново ще заспите. Дали обаче така не си вредите допълнително?

Според д-р Майкъл Брейз - известен като Sleep Doctor и автор на The Power o fWhen, ставането само ще ви разсъни, а причината е, че сърдечната честота се увеличава, когато станем.

„В състояние на сън то е около 60 удара в минута, но ако се изправите, сърцето ви се влияе от гравитацията и следователно започва да тупти със скорост над 60 удара“, обяснява той.

За да възстановите съня си, сърдечният пулс трябва да намалее до 60, което очевидно няма да се случи веднага и понякога е причината, поради която невинаги е лесно да заспим.

Затова е по-добре да останете в състояние на покой.
Друг съвет, който д-р Брейз споделя, е колкото и трудно да ви е, опитайте се да се отпуснете и да не мислите за нищо. Не проверявайте телефона си, дори за да видите часа. Тогава в съзнанието ни се отключва механизъм, че може да е моментът на ставане и ще се разбудите допълнително.

„Затова, просто затворете очи и не мислете за нищо – бяло платно“, казва експертът. 

И така, ако се събудите посред нощ – „изключете се“, и ….приятни сънища.