Когато човек пострада, първото, което ни хрумва, е да потърсим помощта на лекар. Ако няма такъв наблизо, често е наложително сами да помогнем, защото първите минути са решаващи за здравето му.

При натъртване

тъканите са повредени, но кожата е запазена. Признаците, по които разпознаваме този вид травма, са образуван оток и болки по време на движение. Върху пострадалата област трябва да се сложи торбичка лед или да се направи студен компрес. В следващите няколко дни е препоръчително лечението да продължи с топли процедури и превръзка. Ако отокът и болката не намаляват, трябва да се обърнете към личния лекар.

Счупването на кости

е сред травмите, при които правилното оказване на първа помощ е от особено значение. Мястото трябва да се обездвижи, пострадалият не бива да се съблича или събува. Освен това по-късно дрехите могат да се окажат полезни за прикрепянето. При фрактура ръката се прикрепя към тялото, а ако травмата е по крака, той се прикрепя към здравия. Прихващат се две съседни стави над и под счупената кост. Временното обездвижване се осъществява чрез помощни материали - правят се шини от картон, дъски, летви, щеки. След това лекарите поемат случая.

При теч на кръв от носа

трябва да се реагира бързо. Основната задача тук е да не се позволи на кръвта да се стече през носоглътката или към трахеята, тъй като отива в стомаха и може да предизвика гадене и повръщане. За целта главата на пострадалия се поставя на високо, ако е в легнало положение, а ако е изправен и не може да легне, не трябва да говори или смърка. Слага се марля.

При порязването с нож

или с друг остър предмет е необходимо да спрем кървенето и дезинфекция на наранената област. Ако раната е малка, трябва да се измие със студена вода, йод или спирт и да се покрие с чиста марля, докато спре кръвотечението. Желателно е превръзката да се пази суха 2-3 дена. При по-дълбоко порязване областта около раната се намазва с йод, а върху самата рана се поставя марля и се прави пристягаща превръзка. Тя трябва да е плътна, но да не притиска прекалено силно наранената област.

Ужилване от насекомо

също носи опасност. Пострадалото място може да се инфектира и това води до повишаване на температурата, зачервяване и образуване на лек оток . Ако организмът е алергичен, има опасност от силна алергична реакция, затова тук трябва да се реагира бързо. Най-важното е да се намери и извади жилото. То не трябва да се дърпа рязко, тъй като към него е прикачена торбичка с отрова, която при погрешни действия може да остане в тялото и да предизвика усложнения. Най-добре е жилото да се изстърже с нокът. За да се намалят болката и отокът, мястото се намокря със студена вода. Чесънът, оцетът и лимоновият сок също облекчават, а ако сте на разходка в гората, огледайте се за листа от бъз. Това е най-силното обезболяващо при ужилване от пчели. Внимание! В случай че ужилването е по врата, лицето или в областта на устната кухина, веднага потърсете медицинска помощ, тъй като има опасност от задушаване./ zdrave.to

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!