Точният брой на жертвите на COVID-19 ще се знае, когато епидемията отмине, пише в заглавие белградският вестник "Новости". Какъв е броят на починалите в Сърбия досега - 749, колкото е съобщено официално, или може би три пъти повече, както показа за Белград сметката на епидемиолога д-р Предраг Кон, засега може само да се спекулира, пише вестникът.

От март до юни в Сърбия е имало три пъти повече смъртни случаи от COVID-19, отколкото е съобщено официално, съобщи вчера д-р Кон. Според него това се дължи на компютърната програма, която тогава е била използвана за първи път. "Тя не беше достатъчно прецизна в един момент. Никога преди не бяхме работили с такава система. Сега вече мога да заявя, че данните са много точни", обясни епидемиологът.

Какъв е проблемът с информационната система, заради която, както обясни Кон, се стигна до различия между официалните данни и данните на терена, не бе много добре обяснено. Това обаче, което никой по света не оспорва, е че всички данни данни за COVID-19 са ориентировъчни. Не се прилага една и съща методология на регистриране във всички страни.

Министърът на здравеопазването Златибор Лончар каза, че данните, представени от д-р Кон, не са окончателни. Трябва да се направи ревизия и те да се проверят. "От какво е починал някой може да потвърди само аутопсия, а такава не е правена на нито един пациент, за когото е имало съмнения, че е починал от COVID-19", каза министърът.

Пациентите, прекарали COVID-19, ще имат по-тежка клинична картина при грип и останалите инфекции поради отслабналия имунитет, предупреждават специалисти и призовават хората да се ваксинират, пише вестник "Курир". Те съветват възрастните хора, хронично болните, диабетиците и хората с високо кръвно налягане да се ваксинират против грип. Ваксинацията в Сърбия започва от днес, ваксините са безплатни, съобщи министър Лончар.

Президентът Александър Вучич ще бъде днес на оглед на строителните работи на новата COVID болница във Военния комплекс "Земун економия" в Белград. Изграждането на една от двете болници, за които съобщи Вучич в пика на епидемията, започна през август и се очаква да завърши до декември. Вучич обяви, че болницата ще бъде оборудвана с най-модерна апаратура, ще има 200 легла за интензивно лечение и 804 за полуинтензивно лечение.