Появи се мистериозно заболяване, причинено от електронните цигари, алармираха лекари от САЩ. То в момента се превръща в епидемия в Щатите, заради прекомерната употреба на тютюниеви течности. Още по-плашещото е, че то върлува сред тинейджъри и младежи в началото на 20-те години от живота им.

Равносметка

5-има души вече доказано са намерили смъртта си заради електронните цигари, а над 210 души са приети по болници със задух, повръщане и умора в спешните отделения. Всички са пушели електронни цигари, като за някои се знае, че са употребявали и марихуана.

Ще се окажат ли уж по-безвредните от тютюнопушенето течности тих убиец?

Лекари започнаха да бият тревожно камбаната, когато през изминалия петък беше констатиран и петия смъртен случай, причинен пряко от течното тютюнево изделие.

Всъщност пушенето на никотинова течност е известно от около 100 години, но проблеми, свързани с консумацията му се появяват едва през последните 2 години. Защо ли?

Само в щата Илинойс през тази година са констатирани над 50 случая на проблеми със здравето, свързани с електронните цигари. Потърпевшите - деца на възраст около 19 години.

Пациентите най-често кашлят, изпитват болка в гърдите, дишат по-трудно, но състоянията им се утежняват до такава степен, че се налага тяхната хоспитализация. Сред симптомите са и гадене, повръщане, диария, треска и загуба на тегло. Голяма част от случаите дори са довели до хронично заболяване, свързано с проблеми в дихателните пътища.

Здравни инспектори тепърва започват разследване дали заболяването се причина от определен токсин в течността на електронните цигари или са използвани замърсени пълнители.

Логиката може само да ни накара да мислим, че причините са свързани с некачествените продукти, които се предлагат в последно време, тъй като всички надушиха колко много пари се изкарват от бизнеса с електронни цигари.

От тук нататък, този вид пушене и некачествените продукти, свързани с него ще дават отражание върху нашето здраве. Колко по-вредни от обикновените цигари ще се окажат, тепърва ще научаваме.