Коронавирусната инфекция има характеристики да стане сезонен вирус, по подобие на други остри респираторни инфекции. Във връзка с това бъдещата ваксинация срещу него, може да стане регулярна, както имунизацията против сезонните вируси, пише ТАСС.

Вече са събрани данни от страни, намиращи се в Южното и Северното полукълбо, при които се наблюдава сезонност при протичане на COVID-19.

"У други вируси, от рода на коронавирусните инфекции, се наблюдава сезонност от ноември до април. Голяма е вероятността подобен цикъл да се наблюдава и при COVID-19. Предполагаемият сезон на вируса ще съвпада с сезона на останалите грипни инфекции, но в различните страни, имащи различни климатични условия, ще има своите разлики", коментира директорът на Руския институт по медицинска паразитология и тропически болести Александър Лукашев.

Той обръща внимание, че важен въпрос към днешна дата, е продължителността на имунитета след ваксинация.

"Ние се опасяваме, че COVID-19 мутира, и имуностимула на разработваните ваксини ще се загуби след време. Не сме уверени дали имунният отговор, който предизвикваме с разработените ваксини, ще бъде препятствие пред вируса в дългосрочен план", посочи той.

Лукашев счита, че до половин година ще се разбере дали с ваксинация на населението, разпространението на вируса ще се прекрати напълно.

Завеждащата катедрата по вирусология на Руската медицинска академия, Елена Малинникова, също е съгласна с това че коронавирусната инфекция има изразена сезонност.

"По-скоро, COVID-19, ще продължи своето разпространение по света с различна сила, дали то ще продължи още половин година или 10 години, е трудно да се определи", споделя Малинникова пред ТАСС.

По нейно мнение, ваксинация срещу COVID-19, по подобие на ежегодната ваксинация против грип, също е възможна.

За уточняване на тези важни въпроси, е необходимо да се изчака по широкото разпространение на ваксината, в което ще се събере необходимата информация за плюсовете и минусите ѝ.

За Евгени Тимаков - лекар и ваксинолог, са необходими поне няколко години за събиране на статистически данни, които да покажат цикличността на епидемията.

Според него мутацията на COVID-19 е сравнително рядка и това е причина, поради която вероятно няма да се наложи ежегодна подмяна на изпозваните ваксини.

Българката, тестваща експерименталната ваксина срещу COVID, разказа как действа

Спряха ваксина срещу COVID-19 заради инжектиран, който се разболя сериозно

 Превод: Glas.bg