Количеството на антитела срещу COVID-19 при хора, които са преживели заразяване, намалява доста бързо, което означава, че може да се наложи разработваните ваксини срещу коронавирус да се прилагат два пъти годишно.

Изследване на Импириъл колидж в Лондон е установило, че броят на хората в Англия, които са тествани положително за антитела, е намалял с 26% в периода между юни и септември, като спадът е по-голям при тези над 65 г. Броят на здравните работници с антитела обаче остава относително висок, което според проучването може да се дължи на редовното излагане на вируса.

Учените обаче подчертават, че тeхните изводи не променят надеждите за откриване на ваксина, която да стопира пандемията, но опровергават теориите, че това може да се случи чрез изграждане на стаден имунитет. Реакцията към ваксината може да бъде различна от тази, която човек има към естествена инфекция, коментира проф. Пол Елиът, който е ръководител на проучването. Според него обаче може да се наложи някои хора да получат допълнителни дози ваксина след време, тъй като имунитетът им за COVID-19 ще спадне. “За някои вируси е възможно създаване на имунитет за цял живот, но за този, изглежда, не е така”, допълва проф. Елиът.

Освен това антителата не са единственото, което може да помогне на организма да се справи по-лесно при повторно заразяване. Той разчита и на така наречената имунна памет, която му позволява да се мобилизира срещу вече познатата опасност.

Експерименталните ваксини работят по съвсем различен начин, което означава, че потенциално могат да предложат допълнителна защита, смята и вирусологът от Импириъл колидж проф. Уенди Баркли.

Проучването им, което обхваща 365 000 души, е показало, че през юни около 6% от живеещите в Англия са имали антитела срещу COVID-19, докато през септември те веча са били 4,4 на сто. Според учените тези данни са доказателство, че постигането на стаден имунитет е непостижима стратегия, тъй като изисква поне 50-60 процента от населението да има трайно антитела, пише "24 часа".

“Когато смятате, че 95 от 100 души са все още склонни да бъдат податливи на заразяване, ние сме много, много далеч от всичко, наподобяващо защита на населението срещу по-нататъшно разпространение на вируса”, коментира проф. Хелън Уорд от изследователския екип.