Личните лекари ще дават на пациентите си направления за новите бързи антигенни тестове за коронавирус, а не за PCR. След като получат направление от джипито, хората ще могат да се изследват в лаборатория и ако бързият тест е положителен, ще може да се направи на място и PCR. Това обясни управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Петко Салчев в петък. Добър вариант ли са бързите тестове, откога и как ще се издават електронните направления – TrafficNews потърси за коментар д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

Обсъжда се идеята личните лекари да дават на пациентите си направления за новите бързи антигенни тестове за коронавирус, а не за PCR. Какво е мнението ви за тези тестове?

- Все още не ги познаваме тези тестове. Не знаем какви са им възможностите и каква им е достоверността, тъй като в България не са използвани. Може да са и по-добри, може да са и по-лоши. В крайна сметка решението за това какви тестове ще се използват го взима Министерство на здравеопазването. Ние назначаваме изследване за коронавирус. Ако министерството определи, че то ще бъде с бързи антигенни тестове за грип и COVID-19, значи ще бъде с тях. Зависи от средствата, с които разполага. Чух, че те са по-евтини – около 20-30 лева. Тоест, министерството ще спести средства. Също така тези тестове щели да излизат по-бързо. Това е добре, стига тяхната достоверност да е достатъчна. Също е възможен вариант ние да назначим такъв тест, дори с по-ниска достоверност, и при данни, че пациентът е с COVID-19, да отиде на PCR.

Но решението не е наше. Това, което ние можем да правим, е само да назначим дистанционно изследване. Пациентите с коронавирус не трябва да идват в кабинета, защото там извършваме профилактични дейности, имунизации, дейности на хронично болни с незаразни болести и такова смесване на потоци е недопустимо. Затова трябва връзката ни с пациента да е дистанционна. Съобразно оплакванията, които има, ако отговаря на съответните критерии, ние пак дистанционно назначаваме електронно направление. „Информационно обслужване” ще го завърши и следващата седмица ще го представи на разработчиците на медицински софтуер за общопрактикуващи лекари, които ще могат да направят ъпдейт за нашите софтуери.  Надявам се до средата или най-късно края на ноември ние да можем да назначаваме такова електронно направление.   

- Как точно ще се издават направления електронно?

- Когато пациентът отговаря на критериите, ние му казваме, че има назначено електронно направление с еди-какъв си номер. Пациентът отива в избрана от него лаборатория и посочва номера на направлението. Лаборантът влиза чрез своя софтуер в COVID платформата, вижда, че има направление, прави пробата и пациентът се прибира вкъщи. След като резултатът е готов, както пациентът, така и лекарят получават автоматично имейл от COVID платформата. Ако се окаже положителен за коронавирус, тази информация получава и РЗИ. Те взимат решение дали да карантинират пациента. Пак дистанционно, лекарят дава наставления какво да се прави – дали да се пият лекарства, какви да са те.

В никакъв случай ние няма да ходим по домовете и да взимаме проби, както се коментира в последните дни.

- На последния брифинг обаче от НОЩ призоваха личните лекари да съдействат в борбата с COVID-19.

- Ние съдействаме още преди да е постъпил в България първият пациент с коронавирус. От 26 февруари е първата заповед на министъра на здравеопазването и ние оттогава оказваме съдействие. Ние сме първите частни лечебни заведения, които оказваме съдействие. Лекуваме болните от коронавирус, оставени на домашно лечение, а те са 85%. Тоест, огромната част от болните от коронавирус ги лекуват общопрактикуващите лекари. За тази дейност Министерство на здравеопазването досега не ни е платило нито една стотинка. Плащаше 600 лв., след това 1200 лв. на болниците за хоспитализираните, докато на общопрактикуващите лекари за лечението – нищо. За какво съдействие може да говорим при това положение, след като някой иска да те накара да му работиш ангария? Министерството на здравеопазването ще има добрината да си плати за работата, която сме свършил. И след това може да разговаряме оттам-нататък какво ще се прави.

Идеята за това електронно направление за назначаване на тестове за COVID-19 от семейните лекари е наша, на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Ние сме предложили на министерството през август, като предвидихме, че ще има такъв ръст. Министерството спа два месеца, чака този ръст да започне, и тази седмица тепърва провеждахме разговори какво ще бъде електронното направление и как ще се прави. От това ние да определим реда на работа и да се включим, назначавайки тези направления и след това консултирайки пациентите,  по-голямо съдействие няма.

В случая липсва съдействие от страна на Министерство на здравеопазването. Трябваше след като сме предложили нещо, то да го е обмислило и приело и сега вече ние да можем да назначаваме тези направления, а не тепърва да се прави. Както и да плати за дейността, която иска да вършим. Ние сме частни лечебни заведения. Изцяло самостоятелно финансираме дейността си. Плащаме осигуровки, заплати на персонала, наем, ток. Не получаваме абсолютно никаква поддръжка от страна на министерството. Не взимаме прословутите 1000 лева. Не може да участване в програмата 60/40. Не знам по каква логика частни фирми, които нямат нищо общо с COVID-19,  могат да получават помощ, а на общопрактикуващите лекари ни е забранено. Други частни фирми имат право да получават до 10 000 лева безвъзмездна помощ заради влошената обстановка, общопрактикуващите лекари като частни фирми не можем да кандидатстваме. При лошото отношение на правителството и Министерство на здравеопазването към общопрактикуващите лекари, това, което правим, е прекалено много.

- Получихте ли ваксините за пациенти над 65-годишна възраст?

- Някои от колегите във Варна и София са получили. Аз лично не съм. Не съм чул и в Пловдив някой да е получил. Възможно е да има, но аз да не съм разбрал.  Освен това за 365 човека аз ще получа до 40 ваксини. Колко до 40, даже не знам. Няма как и списък да направя, защото може да се окажат не 40, а 4, както се случи с аптеките.