Не се предвиждат допълнителни или по-строги мерки за ограничаване на епидемията от COVID-19, ще се реагира според ситуацията по места, а мерките ще са регионални. Това заяви държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по време на специализираната годишна конференция на Тревел Академи. Той добави, че туристическият сектор и основно хотелите, както и училищата са двата сектора, които са взели най-отговорни мерки и са реагирали най-адекватно, за да осигурят безопасност на своите клиенти и на учениците съответно. 

Здравният инспектор подчерта, че създаването на колективен имунитет може да отнеме и пет години и затова се залага повече на успешна ваксина за нормализиране на обстановката. Първата такава, която има шансове да бъде одобрена от Европейската агенция по лекарства трябва да бъде готова в края на март. Като трябва да се има предвид, че след това ще са нужни и поне няколко месеца за дистрибуция и поставяне на ваксината. 

Той бе категоричен, че българите са най-невярващите в съществуването на COVID-19 и 40 на сто от сънародниците ни не вярват в съществуването му. За да подпомогнат туристическия бизнес от Щаба правят компромиси и пускат у нас туристи от балкански страни, които не могат да пътуват в Европа. На летищата във Варна и Бургас се предвижда да се оборудват помещения, в които да се тестват на място туристите от Израел, така че да се подпомогне туризма, обясни Кунчев. 

Той обяви, че самият той е любител на винения туризъм и ще препоръча на хората да пътуват, но спазвайки всички епидемологични мерки. 

През тази година има увеличение на жалбите, свързани с туризъм към Комисията за защита на потребителите, обясни председателят на ведомството Димитър Маргаритов. Само до края на август в КЗП са получени близо 1100 оплаквания на туристи, които не могат да получат обратното предплатени от тях суми за ваканции, обясни Маргаритов. В същото време пет пъти са намалели жалбите от хотели и са около 200 през тази година, допълни шефът на КЗП. Той бе категоричен, че въвеждането на PCR тест няма право да се откаже от пътуване туриста и ако направи това при отворени граници е за негова сметка. 

Очаква се вътрешният туризъм да се възстанови до края на 2021 година, а международният през 2023 година, прогнозира Люблена Димова от Европейската туристическа комисия. 

България обмисля нови мерки заради заразата!