30% от децата в България са с атопичен дерматит. Най-общо заболяването представлява обрив при бебета, малки деца и възрастни, който сърби, а кожата е зачервена, люспеста и суха. Екземата започва от лицето и може да се разпространи по врата, скалпа, ръцете и краката. Дерматологът доц. Развигор Дърленски от „Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда” обясни какви са нелекарствените грижи за кожата на дете с атопичен дерматит. 

- Доц. Дърленски, какви са грешките, които допускат родителите при обгрижването на дете с атопичен дерматит?

- В тази област има много митове, които са базирани на мнението на авторитети, а не на научни доказателства. А съветите, които ще дам, се базират на медицина на доказателствата. При атопичния дерматит кожата е суха, с нарушена бариерна функция. Това означава, че веществата лесно навлизат отвън навътре, но лесно се губят вода и електролити от кожата навън. Може да изглежда странно, но водата има изсушаващ ефект за кожата на атопиците и колкото е по-топла водата, толкова е по-изсушаваща. 

Най-често майките питат с какво и колко пъти да къпят децата си. Дерматолозите на Запад съветват децата атопици да се къпят веднъж на десет дни. Българската школа не е толкова крайна. Децата може да се къпят и всеки ден, но това да се прави правилно. Дали ще ги къпят във вана или под душ също няма значение. Важното е температурата на водата да е 33 – 34 градуса по Целзий, което е доста хладка вода. Препоръчваме и през зимата също да се къпят с хладка вода. Един душ или вана не бива да продължават повече от 5 минути. 

Доц. Развигор Дърленски

- Използва ли се сапун за къпане?

- Класическите сапуни са натриеви или калциеви соли на наситени мастни киселини и имат силно алкално pH – над 9. Но за атопиците най-подходящи са синдети сапуни с неутрално pH 4,5. Добре е да се купуват от аптеките, където може да се загубите в щандовете с продукти за атопична и суха кожа. 

Маслата и олио за вана са подходящи, тъй като намаляват твърдостта на водата. Изследване, публикувано през 2017 г., доказва, че твърдостта на водата влияе на обострянето на атопичния дерматит. Омекотяването на водата обаче не намалява изсушаващия ефект на водата. 

Атопичната кожа има дефицит на липиди (мазнини), но нейният основен проблем е загубата на вода. Затова не е добре да мажем кожата със свинска мас, преварен зехтин или каквото и да е друго средство, съдържащо само мазнини. Идеята е да използваме балансиран продукт с водна и с липидна фаза. Много от олиата за вана не трябва да се изплакват при къпане.     

Категорично не трябва да се използват тривки, кисета и гъби, защото те механично дразнят кожата и създават условия да се появят екземи дори там, където преди не е имало. 

Избърсването на тялото става с хавлия с потупващи движения, а не с търкащи. След това се прилагат така наречените емулиенти. Те не съдържат лекарствени компоненти. Тяхната функция е единствено да хидратират кожата и да възстановяват нейната бариерна функция. Употребата на емулиенти трябва да започва от първия ден на раждането на деца с фамилна обремененост за атопичен дерматит. Това намалява с 50% вероятността децата да развият атопичен дерматит. Това е лесна профилактична мярка. 

- Какъв трябва да е подходящият емулиент?

- Да не алергизира, да не дразни кожата, да не оставя усещане за мазно, да съдържа минимум консерванти и парфюмни компоненти и да не е безумно скъп. 

Емулиентите се различават по консистенция. Които са с по-богато на вода съдържание, се наричат лосиони и млека. 

Кремовете са със средна гъстота и водно съдържание, а най-мазните са унгвенти или мази. При различните случаи на атопичен дерматит избираме различни продукти. Ако обривите са подмокрящи, с изтичане на лимфа, избираме продукт с по-голямо съдържание на вода – лосион или крем. Ако обривите са сухи, с подчертаване на кожния релеф и отделяне на фини люспи от повърхността, за предпочитане са по-мазните продукти. 

Продуктите се избират и според сезона – през зимата трябва нещо по-мазничко, а през лятото – продукт с повече вода и по-малко мазнини, за да попива лесно. Колкото повече емулиент, толкова по-добре, но няма нужда да се стича по кожата и да цапа дрехите. Важното е да се маже по цялото тяло, не само където има обриви, и да е добре попит. Идеалният момент за прилагането на емулиентите е директно след къпане, докато кожата още е полувлажна. Ако ще се прилага и локален медикамент – кортикостероид или калциневринов инхибитор – това трябва да стане 1 – 2 часа след емулиента. 

Водещи дерматолози у нас се включиха в информационната компания за атопичния дерматит

- Как да се облича дете с атопичен дерматит?

- Никакви изкуствени материи, защо те дразнят кожата. Тези деца трябва да носят проветриви дрехи от памучни материи. Казвам на майките, че детето им трябва да е една идея по-леко облечено от това, което на тях им се струва подходящо. Атопиците не понасят и вълна. В последните години нашумяха материи с втъкани сребърни нишки, отделящи сребърни йони, за да почистват златистия стафилокок (стафилококус ауреус), който често населява кожата на атопиците и е виновен за инфекциозните усложнения. На тези дрехи се възлагаха големи надежди, но не се оказаха много ефективни. Предстои да се появят на българския пазар пижамки от козметотекстил. В текстила са заложени микросфери с емулиент, който се отделя бавно в продължение на няколко месеца. 

- Как да се перат дрехите?

- Да се повтаря програмата за изплакване, за да се премахнат всички частици от праха за пране. По възможност да е продукт, който не дразни кожата и да не бъде ароматизиран. 

Заради ароматите и консервантите сме твърдо против и употребата на мокри кърпички. Имахме случай на контактен дерматит от мокри кърпички. Парфюми също не трябва да се употребяват, защото е вероятно да алергизират децата с атопичен дерматит. Знаем, че рискът от съпътстваща алергия при тези деца е между 30 и 70% според различните изследвания. 

- Какво е вредно за тези деца?

- Трябва да им ограничим потенето, защото тогава изпитват по-силен сърбеж и на зони без обриви. Но това не значи да им ограничаваме физическата активност, защото ако са пълни и по цял ден гледат телевизия, тяхната екзема протича много по-тежко. 

- Трябва ли да спазват лечебна диета?

- Според много педиатри атопичният дерматит е свързан с алергия към прясното мляко. Тази хипотеза е отхвърлена от изследванията. При 100 деца с атопичен дерматит от 20 до 30 ще направят алергия от храни и съвсем малка част от тях ще е с алергия към кравето мляко. Така че всякакви ограничаващи диети са неползотворни. Има смисъл от избягване на храни, за които е доказано, че са алергизиращи при конкретния пациент. Това се установява с тестове и с провокация с храна. 

Доказано е също, че колкото по-рано въведете потенциални алергизиращи храни в менюто на детето с атопичен дерматит, толкова по-малък е рискът да развие съответната алергия. Това е установено категорично за алергия към фъстъци от проучване в началото на 2018 г. 

Относно пробиотиците няма доказателства, че подобряват състоянието на децата атопици. Единствено има смисъл бременните, в чиито семейства има хора с атопичен дерматит, да приемат пробиотици. Това намалява вероятността новороденото да е с атопичен дерматит. 

Мара КАЛЧЕВА