Човекът по природа е социално животно – тези думи на Аристотел придобиха ново значение след избухването на пандемията от COVID-19. Ограничителните мерки за социална изолация, наложени заради вируса, промениха начина на живот на стотици милиони хора. Оказва се, че отделянето на хората един от друг може да има множество негативни ефекти за здравето им.

Качване на тегло

Ако работите от вкъщи, вероятно хладилникът ви е на няколко крачки разстояние. По данни на ООН от началото на пандемията от коронавирус, затлъстяване представлява сериозна заплаха. Това се дължи на факта, че хората са принудени да пестят пари и по този начин избират нездравословни храни, пише Вести.


Сърцето и дробовете отслабват

Ако не се движите, не повишавате сърдечната честота. Същото важи и за белите ви дробове. Ако сте обездвижени, дихателната функция се влошава. Освен това, хората с лошо здраве на белите дробове се считат за по-податливи на коронавирус, тъй като това е респираторно заболяване. Много от тях вероятно остават вкъщи, за да намалят риска от инфекция. Но, ако не се движат, за да увеличат притока на кръв към белите си дробове, тогава състоянието им може да се влоши.

Увеличава се рискът от гръбначно изкривяване

Ако по цял ден работите, седнали върху неудобен стол или легнали, това вреди върху гръбнака и рамената ви. Специалисти препоръчват да си набавите удобни столове и бюра, които ще ви носят комфорт.
Мозъкът ви работи по-бавно

Когато сме в движение, в мозъкът ни протичат процеси, които разграждат токсините в кръвта и дори им пречат да достигнат до мозъка, където могат да убият мозъчните клетки. Липсата на движение или упражнения водят до забавяне на мозъчната дейност.