Киселото зеле е отлична храна за зимата - в него има много витамин С, дори повече, отколкото при цитрусовите плодове. Плюс това, то е отличен пробиотик, пребиотик, източник на влакна и важни ензими. Всичко това позволява използването на кисело зеле за подпомагане на имунитета и стомашно-чревния тракт.

Според лекари киселото зеле може да бъде отлично средство за предотвратяване на стомашни болки и дуоденални язви. Сокът от кисело зеле е богат на L-глутамин, който може да лекува увреждане на чревните стени. Чрез зелето червата получава голям брой полезни бактерии. В допълнение, само половин чаша кисело зеле ежедневно покрива дневната нужда от витамин К (важна за здрави зъби и коса).

Също така зелето премахва плаката върху зъбите и компенсира липсата на витамини от група В (намалява риска от заболявания на сърдечно-съдовата система). Диетолозите съветват да комбинирате зелето с ястия от риба, месо, зеленчуци. Можете да добавите моркови и боровинки към него, като за предпочитане е зелето да ферментира само. В крайния продукт има прекалено много захар и оцет./ Zdrave.to