Джес Ван Зейл отиде в болницата заради червена точка в лявото око. Диагнозата прозвуча като смъртна присъда: меланом. Лекарите казаха на Джес, че ще умре в рамките на пет години, ако не бъде премахнато окото, пише  South West News Service. 

„Дойдох у дома и се загледах в стената, опитвайки се да разбера какво се случва. На следващия ден стигнах до заключението, че операцията е единственият ми шанс и нямам право да го пропусна”, разказва Джес. 

Хирурзите отстраняват лявото ѝ око и клепача. "Когато за първи път се видях в огледалото след операцията, всичко се оказа не толкова ужасно, колкото си мислех", спомня си Джес.

След изписването от болницата, момичето скоро се връща в училище. Там тя прикрива липсващото око с различни превръзки. В резултат на това вече е събрала впечатляваща колекция от тези аксесоари. Джес не носи превръзка, когато е със семейството и приятелите си.

Една година след операцията Джес получава странен пристъп: първо, е започват спазми на малкия пръст на единия ѝ крак, които скоро плъзват по цялото тяло. Оказва се, че ракът се е разпространил в мозъка. Лекарите установяват поне пет огнища на поражение. 

"Когато ми казаха за мозъчния тумор, бях шокирана. Имах планове за бъдещето и не бях готов за това, което ще трябва да понеса. Дори и след операцията имаше вероятност, че няма да мога да се движа", спомня си тя. 

Миналата година Джес се дипломира и по този повод изминава 100-километров маршрут в планините на Папуа-Нова Гвинея. Тя основава свое училище за личностно израстване, в което учи връстниците си как да се справят с трудностите в живота. 

"Във всеки един от нас има огромен потенциал. Можем да издържим на всяко изпитание. Аз наистина вярвам в това", убедена е Джес./zdrave.to