Много се е изписало и изговорило за вредата от микровълновите фурни. Днес те могат да се видят в почти всяка кухня, а ние сме свикнали да затопляме храната си в тях, без да използваме печката или тигана.

Това улеснява много човек и му спестява време. Просто пускаш храната за 1-2 минутки и тя вече е готова за консумация.

Това е много удобно, но колко вредна е всъщност тя? Вероятно сте чували, че микровълновата фурна излъчва опасна радиация, че храната, поставена в нея става вредна и още много.

5 храни, които стават опасни при повторно нагряване

Много хора изобщо не разбират как точно се нагрява храната. За обикновените хора микровълновата фурна остава загадъчна кутия, която превръща студените продукти в горещи.

Въпреки факта, че това най-просто описание е правилно, то не казва нищо за самия механизъм за отопление и тази неопределеност е страшна за много хора. 

Учените разбиха няколко мита, свързани с микровълновите печки. Ето кои са те:

Мит номер 1. Опасна радиация

Въпреки факта, че думата "радиация" ужасява много хора, радиацията, използвана в микровълновата печка е доста безопасна. В края на краищата, както вече знаете, единственото нещо, което може да направи, е да накара поляризираните молекули да осцилират и да се нагреят. Това е различно от радиоактивното лъчение, което води до разрушаване на молекули и атоми. Микровълновата радиация оставя структурата на молекулите непроменена, така че е напълно безопасна.

Никога не слагайте тези 5 храни в микровълновата!

Мит номер 2. Не можете да бъдете близо до работеща микровълнова фурна

Микровълновата радиация има слаба проникваща сила и лесно се задържа дори от тънък слой метал. Ето защо стените на микровълновите фурни обикновено са направени от метал. В тази ситуация, основният източник на "изтичане" на радиация е вратата на печката, така че е добре да сте сигурни, че тя е плътно затворена. Всички съвременни микровълни автоматично се изключват, когато вратата е отворена, така че рискът от излагане на радиация е минимален.

Мит номер 3. Микровълновата фурна прави храната вредна

Известно е, че топлинната обработка води до намаляване на съдържанието на витамини и други полезни вещества: Пресните зеленчуци и плодове са по-полезни от обработените. Въпреки това, микровълновата печка има малко предимство: Тъй като продуктите в нея се приготвят по-бързо, витамините се съхраняват по-добре. Например, това е вярно за витамин В12.

Тези ежедневни храни причиняват опасни болести!

Освен това проучванията показват, че при готвене в микровълнова фурна повечето от водоразтворимите витамини (като В1, В2, фолиева киселина) са по-добре запазени. Това се дължи на факта, че в микровълновата фурна продуктите се приготвят без потапяне във вряща вода, която "измива" някои от витамините.

Няма причина да се смята, че използването на микровълнова фурна може да ви навреди (и дори обратното, в някои случаи ще бъде по-полезно). Въпреки това, трябва да запомните няколко прости предпазни мерки, които ще ви помогнат да използвате безопасно микровълновата печка.

Предпазни мерки

Уверете се, че вратата остава в добро състояние и е плътно затворена. Така ще избегнете изтичането на радиация навън.

Не използвайте евтини пластмасови съдове. При нагряване могат да отделят вредни вещества. Най-добре е да се използват съдове от стъкло и керамика.

Внимавайте при нагряване на течности в микровълновата печка. В него те могат да се нагреят над точката на кипене. Внимателно отстранявайте течности от микровълновата печка.

Изследванията за безопасността на микровълните, провеждани от правителствени агенции и експерти от различни страни, показаха, че готвенето в микровълнова фурна е не само безопасно, но и удобно.

Затова можете спокойно да продължите да използвате микровълновата си печка и да не се тревожите нито за „вредна радиация“, нито за други плашещи предупреждения./Zdrave.to