Д-р Сюй Чунсин е с 30-годишна клинична практика в областта на традиционната и китайската медицина. Той е роден в провинция Хънан, страдал е от заболяване на краката, последствие от детска церебрална парализа. Това станало причина да развие интерес към медицината. Завършил е университет по традиционна медицина, но по време на работата си в известни клиники в Китай, придобил обширна клинична практика в областта на западната медицина. От 2001 до 2007 г. работи в отделение за заболявания със сложна диагностика в провинция Хубъй, а от 2008 г. и до днес практикува в болницата Гуанън, гр. Гуанчжоу, в отделение по възстановителна медицина, където се прилагат традиционни методики. 

- Д-р Чунсин, какво влияе на нашето здраве от гледна точка на китайската традиционна медицина?

- Организмът на човека е природно явление. То зависи от наследствените фактори; от условията на живот, например от дома, в който живеете, от климата; от хората, които ви заобикалят. Всички тези фактори могат да окажат влияние на вашето здраве. Ако например, вашите колеги през целия ден предизвикват у вас раздразнение и злоба, то вие, разбира се, ще боледувате.

- Как тогава лекарят разбира какво именно е станало причина за възникване на определено заболяване при даден човек? 

- Върху човешкото здраве влияят както външни, така и вътрешни фактори. В крайна сметка, ние всички сме носители на болести, а външните фактори се явяват катализатори на тези болести. Източниците, причините за заболяванията, могат да се определят по различен начин. В т.ч. и с помощта на прогностични практики.

- Каква е разликата в подхода на лечение между китайската и западната медицина?

- За всяка болест си има причина – и локална, и обща. И всички тези въпроси трябва да решаваме в рамките на лечението. Така например, ако се увличате от политика, знаете, че причините за някакви процеси в държавата възникват не само вътре в нея, но и във външния свят: т.е., има локални причини и глобални причини. Същото е и за човешкия организъм. 

Характерното за западната медицина е това, че тя решава локалните проблеми, докато китайската медицина подхожда глобално към решаване на проблемите. Освен това често, когато всички изследвания и показатели са в норма, а човекът се чувства зле, западните лекари вдигат ръце и не знаят в какво се състои проблемът. 

Погледът на китайската медицина върху организма е по-комплексен: ако е възникнала болест, ние лекуваме не конкретно нея, а търсим и отстраняваме причината. Разбира се, най-правилно би било да се обединят тези два подхода, тогава и диагностиката ще бъде по-точна, и лечението – по-ефективно.  

- В Китай вече обединяват ли се тези практики?

- Аз смятам, че е необходимо да обединяваме усилията си и ние в Китай се стараем да го правим. Има обаче редица проблеми. Някои китайски доктори смятат, че ако пациентът приема китайски и европейски лекарства, това означава обединяване на двете медицини. Но това не е така. Обединяването трябва да премине на ниво теории, трябва да се започне от погледа върху организма. Китайският специалист трябва ясно да разбере и да си даде сметка как да преведе терминологията на езика на европейската медицина. Например, диагнозата „възпаление на белите дробове” в китайската медицина се нарича „излишък на студено” в организма. Т.е., китайският лекар трябва да разбере, че в западната медицина това заболяване се нарича по този начин. Има много диагнози в списъка на западната медицина, които липсват в китайската.

- Д-р Чунсин, как да различаваме добрия лекар от шарлатанина?

- Има само един начин – според резултатите от лечението. В китайската медицина има контролен срок за всякакво лечение и той е 10 дни. Ако след 10-дневно лечение не ви е станало по-добре, идете при друг доктор, защото най-вероятно е станала грешка в диагнозата.

- А как да се избавим от депресията?

- Според западната медицина „депресията” е душевно заболяване. 

Симптомите са липса на апетит, липса на сън или обратното – сънливост. Когато западната медицина не може да открие причината за такова състояние, поставя диагнозата „депресия”. Аз имах 30-годишна пациентка с диагноза „депресия”, която продължи почти половин година. Отначало жената лежала в болница, след това просто си седяла у дома, не можела нито да работи, нито да общува с хората. Дори направила опит за самоубийство. Аз й открих холецистит и лошо кръвоснабдяване на сърцето. Съответно, беше нарушено и кръвоснабдяването на мозъка. 

Ако сърцето ви работи зле, това означава, че на мозъка не му достига кръвоснабдяване. След три месеца редовен прием на предписаните от мен прахчета, всичко се възстанови. В западната медицина го има следния термин – недостатъчност на кръвоснабдяване на главата. И обикновено лекарите започват да лекуват мозъка, въпреки че това не е правилно – трябва да прегледат и да лекуват сърцето. Може би затова много често в западната медицина сърдечните заболявания биват диагностицирани, когато се случи реално нещо сериозно (инфаркт или хипертония например), а не си дават сметка защо е така. 

Съществува и едно друго понятие – „условно здрав човек”, когато той има леко неразположение, но няма сериозни болести. В такова състояние всички показатели са в нормата. Да, но когато заболяването се развива и се стига до критичен стадий, тогава е много по-сложно да се лекува. 

- Какво да предприемем, за да не отслабва имунитетът? Как да го поддържаме?

- Необходимо е да познавате своя организъм, нужно е да го разбирате и да лекувате хроничните си заболявания. Китайската медицина разделя хората на „студени” и „горещи”. За студения тип са характерни студените ръце, „мразовитост”. Но веднага бързам да ви кажа, че този тип хора са склонни към дълголетие. Имайте предвид, че голяма част от жените са от този „студен” тип, мъжете са значително по-малко. 

Затова средната продължителност на живота в световен мащаб при жените е по-висока, отколкото при мъжете. Но от друга страна за такива хора е характерна интровертността, защото не им достига вътрешна топлина и те не обичат много да се движат. „Студените” хора трябва по-малко да ядат „студена” храна. Към нея се отнасят овесената каша, кашата от елда, ламинария (водорасли), раци, тиквички, бяла ряпа. По-добре е да пият кафе, да консумират лимони, както и овнешко месо – такава храна подобрява съпротивляемостта към студеното. Освен това е важно „студените” хора да правят т.нар. кардиоупражнения, да намерят воля да бягат, тъй като при тях пониженият имунитет е свързан с недостига на кислород.  

- А какво не трябва да ядат „горещите” хора?

- „Горещите” хора имат топли ръце, те са енергични. Така например, палавите деца, пакостниците се отнасят към категория „горещи”. Когато пораснат, тези пакостници по принцип постигат повече успехи. Такива хора е по-добре въобще да не пият алкохол, да не употребяват черен пипер, чили пипер може.

Яна БОЯДЖИЕВА