Стадионите, баровете и дискотеките са най-рисковите места за заразяване с COVID-19. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев, началник на функционалното отделение към Медицинския институт на МВР.

“За мен не е логично да имаме разрешени мачове, а да имаме други мерки, които да ограничават събирането. От моя гледна точка стадионите с публика са най-рисковият тип събития, където контактите между хората са с най-голяма интензивност”, посочи д-р Симидчиев. По думите му съществуват четири нива на риск 1:1, 1:10, 1:100 и 1 към 1000. “Мачовете, големите дискотеки, въобще масовите събирания, попадат в в нивото 1:1000, където човек може да се срещне с 1000 други за кратък период от време”, коментира още експертът по пулмология. Той обясни, че публиката по стадионите заедно с многото посетители в нощните заведения тип дискотека или бар са рисковите дейности за разпространението на коронавируса.

На плажа, ако се спазва дистанцията, реално разпространението не може да е повече да е повече от 1 към 10 - първо, че е на отворено, второ - хората могат да пазят дистанция един от друг, даде пример д-р Симидчиев. Участие в евентуален протест или флашмоб, например, той определи като риск 1 към 100. Работното място с малък колектив или в отделни кабинети, както и работата от вкъщи пък попада в най-ниската степен на възможност за заразяване с COVID-19, тъй като човек спазва достатъчна дистанция - 1 към 1, коментира още разпространението на вируса шефът на функционалното отделение към МИ на МВР, предава "Труд".

“При публика от 12 000 души, имаме потенциално заразени около 200 души според сегашните данни, а при репродуктивно число на вируса 1,25, това значи, че 230 ще са новозаразените след края на мача.”

По същия начин, ако в дискотека с 1000 души има 40 носители на вируса, то само след няколко часа на дансинга, ще имаме нови 48 вирусоносители и от заведението ще излязат 88 заразени.

Тъй като в България има 40 000 легла, а ние имаме около 400 болни, дори и за интензивно лечение имаме около 1500 места, а в момента имаме около 30 болни на такова лечение, заключи д-р Симидчиев.