"Пикът на коронавируса в България ще бъде след около 3 - 4 седмици според мен“. Вирусът се отделя от болните около 30 дни. Това заяви пред Нова телевизия доц. д-р Атанас Мангъров.

Ако човек е изкарал коронавирус, той образува антитела и няма да го изкара пак, информира Мангъров. Ако се появи друг щам, може да се разболее обаче пак, разясни той.

На въпрос кога ще има ваксина, д-р Мангъров заяви, че не предаването е проблем, а изпитването. Те се правят на здрави хора и едно изпитване отнема година дори.

Що се отнася до това може ли да се каже, че има лекарство, което действа срещу заразата, като хлорофина например, той обясни, че за да се каже такова нещо, трябва да се правят проучвания. 

„За да се каже, че едно лекарство действа, трябва да се правят т.нар. контролирани проучвания. Данните, които се дават за хлорохина, се дават на статии, в които са обхванати 30-ина души. Това е несериозно. Може би помагат, но ние не сме сигурни в това. Ако щабът си мисли, че то помага – да го дава. Но от медицинска гледна точка няма доказателства, че то помага”, заяви той.

„Нека човек не си мисли, че като хване коронавирус, ще загине”, успокои в заключение Атанас Мангъров.