Учените са потвърдили, че използването на обща анестезия по време на операция отнема няколко години от живота на човек. Затова медицината търси алтернативен метод за безболезнено провеждане на сериозни хирургични интервенции. Днес, вместо определени видове анестезия, могат да се използват хипнотични сеанси. Например може да направите биопсия на черния дроб и редица операции при пациенти с рак”, твърди Дейвид Шпигел, професор в Станфордския университет.

Иво Ташев: С хипноза се отслабва

ипноза в кабинета на стоматолога - мит или реалност? Развитието на стоматологията не се ограничава само до технически нововъведения. Днес ще говорим за анестезията в стоматологията с пионера в прилагането й в България - д-р Георги Милошев.

Д-р Милошев завършва висшето си образование през 1987 г. в Стоматологичния факултет на МА-София. Изкарал е курс по хипноза и хипнотерапия към Софийския университет.

- Д-р Милошев, защо решихте да започнете да прилагате хипноза в практиката си? Вие сте първият и може би единствен стоматолог в България, които “обезболява” пациентите си по този начин.

- Преди имаше много голям проблем с поставянето на упойките. 80-90% от хората имат алергия към лекарствата, особено към упойките и се получават страхотни проблеми. И затова по това време никой не поставяше упойки. Успокоявахме пациентите с думите: “Малко ще те заболи и край...” Само когато се вадеше зъб, се поставяше упойка и то под голям стрес за стоматолога. Затова и още преди 30 години започнах да търся някаква алтернатива - да се намери нещо, което да е безболезнено за пациента. И това се оказа хипнозата. 

Това е и причината да се насоча към хипнозата - да се обезболи пациентът, без да се налага поставянето на упойка. След това разбрах, че тя е мощно оръжие, което може да се използва в стоматологичния кабинет в много по-широки граници, касаещи психологическата част, не само като обезболяващо. Преодолява се и страхът на пациентите от манипулациите.

- Споделяте, че сте преминали през много опити в търсене на оптималния вариант. Открихте ли го?

- Оптималният вариант е нещата да се случват бързо. Само въвеждането в една класическа хипноза може да трае 30-40 минути, а след това самата хипноза - още половин-един час и дори повече. А това е почти невъзможно да се прилага постоянно в един стоматологичен кабинет - пациентът да бъде викан допълнително, да се работи само с него... Така нещата се усложняват много. 

Затова и когато един стоматолог постигне успехи в областта на хипнозата и види колко трудни и сложни стават нещата, малко, по малко започва да се отказва от нея. Но, добре е, че с годините човек се самоусъвършенства и нещата започват да се случват. Сега вече масово хората не се страхуват от хипнозата. Преди, когато предлагах на някои от пациентите си да им приложа хипноза, за да не ги е страх и да не ги боли, разговорът се проточваше половин-един час, за да им обясня точно какво е хипнозата и какво ще се случи с тях. 

Беше ги много страх какъв ще е финалът, дали ще ги боли. Всичко това лека-полека отмина, защото вече има много информация за хипнозата.

Много хора са минали през кабинета ми със сериозни проблеми и са ги решили с помощта на хипнозата. Но да отговоря на въпроса ви - аз съм си създал система, която едва ли не е мълниеносна - действа бързо: броя до три и пациентът вече е в такова състояние, което ми е достатъчно да си свърша работата. 

Аз продължавам да ходя на курсове, научавам нови неща. Също така, участвам в курсовете за обучение и предавам моя опит. 

- Естествено състояние ли е хипнозата за човека?

- Хората се сблъскват всъщност с хипнозата още от самото си раждане. Когато майката гушне детето и му пее, за да го приспи, когато се удари, му казва: “Спокойно, сега ще ти мине, дай да го целуна”, и на детето му минава всичко. 

Това е 100% хипноза. За съжаление, така е и с телефонните измамници - вярват си, че са много добри и хората правят каквото им казват. При хипнозата е абсолютно същото: когато постигнеш някакво ниво, на което си спокоен, че можеш да седираш хората, тогава е без значение дали ще ги вкарваш в дълбока или средна хипноза - просто ти трябва някакво ниво, в което човекът пред теб да е отворен, да го сегистираш така, че това, което му казваш, да се случва. Чрез промяна в тона, чрез хипнотичния си глас, чрез държанието си - има много неща, чрез които може да се накара човекът насреща да премине в друго състояние: да се успокои, ако не е спокоен, да го въвеждаш в сън, в хипноза, в каквото е нужно...

- Всеки ваш пациент ли сте успявали да вкарате под хипноза?

- Ще ви дам един пример. Бях на курс, на който присъстваше и д-р Неделя Щонова. Тя твърдеше, че много са се опитвали да я вкарат под хипноза, но не са успели. И един от преподавателите, които ни водеше курса, докато тя говореше, й казваше: “Да, да, спокойно, ето кракът се втвърдява...”. След това само я хвана и тя се свлече на земята. 

Т.е., има много хора, които си мислят, че не могат да бъдат хипнотизирани 

Но, това е нещо съвсем различно. Това са хора, които си казват: “Нямам проблеми и не вярвам, че мога да изпадна в хипноза”. 

Не може, защото нямат нужда от нея - това е по желание. Когато човек знае, че има някакви алергии, има непреодолим страх към зъболекаря, тогава нещата са съвсем различни. И когато кажа на такъв пациент, че ако приложим хипноза, няма да му слагам упойка и след това няма да помни нищо - това е вече спасителната сламка за човек, който знае, че има проблеми: страх от стоматолози, от вадене или пилене на зъба. И когато дойде в кабинета, той е отворен за хипнозата, защото за него тя е решение на проблема му. Когато я има колаборацията между пациента и стоматолога, нещата се случват много бързо. Но това доказване, че всеки може да бъде хипнотизиран, никога не съм го правил, защото не искам да доказвам на никого нищо - важно е хората, които имат проблем, да са отворени към хипнозата.

Използвам хипнозата само в работата си и само, когато има нужда от нея.

Д-р Георги Милошев

Мозъкът сам „произвежда“ хроничните болести!

- По какъв механизъм хипнозата премахва усещането за болка?

- На човека му се случва това, което му се казва. И когато му казвам: “Спокойно, сега няма да те боли” (но аз съм сигурен, че няма да изпитва болка), наистина не го боли и не усеща нищо. Но, ако този, който прилага хипнозата, не е сигурен, че например пациентът му няма да изпита болка, може и да го заболи. Механизмът на успеха идва, когато човек извърви пътя си, стане много добър в хипнозата. Тогава, когато внушаваш нещо на даден пациент, то се случва. А болката най-лесно се влияе психологично. Има си и специфична техника в психологията за работа с болката. 

Например психологът пита: по скалата от 1 до 10 колко те боли? И пациентът отговаря - около 7-8, като допълва, че болката е много гадна и силна. И тогава психологът му казва: “Сега хвани копчето, намали я малко до 5. Усещаш ли как се намалява?” И той отговаря - да. И накрая, с помощта на “копчето” в психиката болката постепенно изчезва.

Болката обикновено не е истинска, тя е сигнал, предаден в мозъка, който задейства рефлекса за самосъхранение. И ако слушате само какво ви говори човекът срещу вас, с възможността си да ви хипнотизира или сугестира, е абсолютно елементарно да не усещате болката, а дори и обратното - да изпитвате хубави емоции.

- Прилагали ли сте хипнозата и при деца? Как реагират те на това “обезболяване”?

- Вадил съм много пъти зъби на деца, без никаква упойка и след това не помнят нищо. Майките и бащите им ги чакат отвън и го питат: “Какво усети, как беше...”. Те отговарят: “Не знам, спах.” Не помнят нищо, усмихнати и щастливи са.

- Кои от пациентите ви са най-отворени към хипнозата?

- Това са хората, които са преживели страхотни травми в специализирани заведения или по време на хирургия, или са им вадили зъб 10 часа и имат травма за цял живот. И предстоящата манипулация, независимо каква е, в кабинета им звучи лошо. Идват при мен и провеждаме предварителен разговор от около пет минути, за да ми имат доверието, че ако има проблем, достатъчно е само да вдигнат ръка и аз ще прекъсна работата по зъба. Обяснявам им, че ще правя само неща, които на него му харесват - с нищо няма да го нараня и няма да го боли. 

Другият начин е да отидеш и да те приспят - слагат ти венозно лекарства. Не знаеш какво е станало след това - излизаш си и си отиваш вкъщи. Днес това може да се прави и се прилага у нас, но преди години не беше разпространено и хората нямаха друга алтернатива освен хипнозата.

Д-р Катя Казакова: Сънят с приспивателни е непълноценен за мозъка

 Освен вас има ли вече и други стоматолози, които прилагат в практиката си хипнозата?

- Да, има. Почти във всеки курс има по един-двама стоматолози от столицата и от провинцията. Но и там е както при всяка професия - не от всяко дърво става свирка. 

Всеки човек може да се научи да хипнотизира, но то ще бъде с цената на много труд и на много отделено време. Когато вече си обучен, но ще губиш на пациента час-два да го вкараш в хипноза и да си свършиш работата, няма как да го прилагаш в практиката си. Трябва да се усъвършенстваш, за да можеш, образно казано, само с две приказки да постигнеш целта си - пациентът да не усеща болка и да не го е страх. 

Интересното е това, че след като започнах да уча хипноза, аз се промених, животът ми също - разбрах, че няма нещо, което не мога да постигна. Всичко е допустимо, всичко може да се случи, всичко може да се направи - останалото е само извинение. Решиш ли, може да го направиш. След като можеш да накараш един човек да направи това, което искаш, няма оправдания да не постигнеш нещо, което е важно за теб. И животът ти се променя много, защото знаеш, че оттук-нататък всичко, което пожелаеш, може да го реализираш. Но пак казвам - това е ниво и не всеки го постига. 

Пациентите, които влизат в кабинета ми, усещат това като енергия - излизат си щастливи и ми стискат ръката с благодарност. На мен любими пациенти са ми децата. Всички се чудят как четири-пет годишни деца питат: “Кога ще ходим при чичо Жоро на зъболекар?”. А преди това със зор и с рев са ги водили в такива кабинети. 

Аз съм 100% сигурен, че няма да им причиня болка, а ще ги “гъделичкам” по венеца и те ще се смеят, вместо да плачат. Децата умеят да разчитат енергията - когато моята енергия е отворена и знаят, че не ги лъжа, всичко се случва по друг начин. Но в началото, когато все още не бях толкова добър, ми се е случвало в момента да съм изнервен или преди това нещо да ме е било изнервило и идва дете, а аз не мога да се справя - то реве, не иска да седне на стола... Тогава се е налагало да спра работа, да изляза от кабинета, да се поуспокоя. След това - всичко си идва отново на местата.

Мозъкът работи по различен начин

Защо под хипноза зъбът се пробива и се пили без болка, а раждането е по-лесно, установиха учени от Лаборатория на болката към университета в Тюбинген. В изследването си те са използвали електроенцефалограми и изображения на мозъка, получени по метода на позитронно-емисионната томография. Проучванията показват: въпреки факта, че стимулирането на болка достига до мозъка в състояние на транс, то се обработва по различен начин. Възприема се не като неприятно, а като неутрално усещане. За да може такова дразнене да се възприема като болка, трябва да се включат и други части от мозъка - а именно този привичен за случая процес не протича при хипнозата.

Милена ВАСИЛЕВА

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!