Един от най-големите глобални проблеми е борбата с тютюнопушенето. Всеки ден чуваме за все повече нови и нови изследвания, които показват колко вредни са цигарите и защо трябва да се спрат. Това бе и темата провеждащия се за втори път научен форум за намаляване на вредата от тютюна: нови продукти, научни изследвания и политики, проведен в Атина в периода 29-30 май.

Това се случва с тялото веднага щом спрете цигарите

По време на събитието световно известни лектори представиха своите виждания за вредата от тютюнопушенето и бъдещите методи за редоцирането ѝ. Един от тях бе д-р Дмитрий Рихтер – ръководител на кардиологиното отделение в болницата Euroclinic в Атина. Той е специалист по лечение на липиди и хипертония, корронарна алтернативна превенция и лечение. Ето как д-р Рихтер отговори на въпросите ни за бъдещето на цигарите и борбата с тютюнопушенето.

- Всички казват, че цигарите са вредни. Но те ли са най-големият враг на организма?

- Да, пушенето е един от най-значимите рискови фактори за сърдечносъдови епизоди, т.е. остър миокарден инфаркт или удар. И това се отнася за хора в по-млада възраст. Ако погледнете статистиката за хората, които получават инфаркт на миокарда преди да са навършили 50 години, около 90% от тях са пушачи. Това е основният проблем. Разбира се, значението на пушенето намалява с възрастта и то е по-малко при хора на 90-годишна възраст. Но да, намаляването на пушенето, намаляването на броя пушачи води до значително намаление на острите сърдечносъдови епизоди. Това се наблюдава след въвеждането на забраната за тютюнопушене на публични места в ЕС. Инфарктите на миокарда в тези държави намаляха повече от продажбите на цигари. Вероятно дори и пасивното пушене допринася за това.

Основни стъпки при отказване на цигарите

- Смятате ли, че в бъдеще ще има продукт, който не само ще е безвреден, но и полезен? Защото някои ваши колеги казват, че никотинът не е основна причина за заболявания.

- Бих казал, че това е твърде оптимистично. Не, не мисля, че ще има нещо, което е полезно. Мисля, че най-добре е хората да не употребяват тютюн изобщо. Никотинът не е основна причина за натрупване на плака, но той е силно съдосвиващо вещество, така че ако имате артериална плака и сте над определена възраст, е по-вероятно да получите остър миокарден инфаркт или друго. Нека отбележим, че новите тютюневи изделия изглежда са много по-малко вредни от цигарите, но не мисля, че те някога ще са по-полезни от отказа от пушене.

Младеж показа какво му се е случило, след като е отказал цигарите (СНИМКИ)

- Каква е най-голямата промяна в борбата с тютюнопушенето?

- Мисля, че най-важното нещо, на което се базират политиките за обществено здраве, е пълното премахване на пушенето. Знаем обаче, че това няма да стане. Знаем и сме в странна ситуация – не може като държава да продаваме цигари с 90% данъци и да казваме на хората да не ги пушат. Това е противоречие. Искаме възможно най-голям брой хора да спрат напълно да пушат. Ако не можем да постигнем това, за хората, които не могат да спрат да пушат и които са зависими психологически или биологично от навика пушене, изглежда би било много по-малко вредно да се преориентират към друг тютюнев продукт, като изделия с нагряване без горене или електронни цигари. Това са два напълно различни неща, но за момента имаме научни доказателства и за двете, че е намален рискът от коронарен или съдов епизод според наличните данни.

- Като стана дума за изделията с нагряване без горене, какви са техните най-силни и най-слаби страни?

- Силната страна за сега е фактът, че чрез нагряване, а не горене на тютюна, те образуват много по-малко канцерогенни вещества или веществата, които се формират, са много по-малко в човешкия организъм. Това е голям успех за човек, който продължава да пуши, защото така той е изложен на по-малка вреда. От друга страна, те си остават изделия за пушене и съдържат същото количество никотин, така че на практика те не помагат на хората да спрат да пушат, просто им осигуряват алтернативен начин на пушене с по-малко вреда. Да кажем, че е важно да се премине от пушене на изделия с нагряване без горене, но вероятността е, че хората ще продължат да ги ползват, като те са по-малко вредни от пушенето, но няма да им помогнат да спрат.

Основни стъпки при отказване на цигарите

- Кое според вас е най-голямото постижение на борбата с тютюнопушенето и какво ни очаква в светлото бъдеще? Възможно ли е да няма изобщо пушачи?

- Човешката природа е предразположена към зависимост. Виждаме го в употребата на кафе, алкохол, цигари и дори при влюбването. Не можем да очакваме, че хората изведнъж ще избират само здравословни зависимости. Според мен поне в следващите няколко десетилетия пушенето ще си остане част от модерния начин на живот. Държавните политики се стремят да намалят процента на тютюнопушене, да спрат рекламата и да не позволяват пушенето да става социално привлекателно. Мисля, че винаги ще има известен брой пушачи и затова идеята за създаване на по-малко вредни продукти е важна, при условие, че казваме на хората, че това е по-добър вариант от пушенето, но по-лош от спирането на цигарите. / zdrave.to

Цанка ДОНКОВА

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!