За предимствата на минималноинвазивните методи в лечението на варикозните вени разговаряме с д-р Ангел Радев - специалист по ангиология (съдова медицина), който от 2014 г. е част от екипа на болница “Надежда”, където създава сектор по ангиология и миниинвазивно лечение на разширени вени. Основен акцент в работата му е минималноинвазивното лечение на разширени вени, съдовата диагностика, профилактиката и лечението на артериалните и венозните заболявания, както и скринингът и профилактиката на атеросклерозата. Преминал е специализации в САЩ, Германия и Австралия в областта на съвременното лечение на венозните заболявания. Участвал е в множество международни обучителни курсове и конгреси. Д-р Радев е член на Българското дружество по съдова хирургия и ангиология, Националното дружество по ангиология и флебология и на Българското дружество по ендоваскуларна терапия.  

В какво се изразява модерното лечение на разширените вени? Защо в повечето клиники в България масово прилагат старото оперативно лечение на пациентите, при условие че само малка част от тях предполагат такова лечение? Кое е характерното за това заболяване и какви предпазни мерки трябва да спазват страдащите през летния сезон? Отговор на тези и още въпроси, вижте в интервюто с д-р Ангел Радев. 

- Д-р Радев, в днешния 21 век имаме късмета да се ползваме от модерното лечение на разширените вени. Моля ви накратко да обясните в какво се изразява то?

- Да, така е. Късметлии сме да сме свидетели на бурното развитие на съвременните технологии, което рефлектира положително и в развитието на медицината, в частност и в лечението на разширените вени. Отдавна варикозните вени не означават задължително операция, защото през последните две десетилетия безкръвните методи доведоха до революция и тотална промяна в алгоритъма на лечението им. 

По същество, при минималноинвазивните методи (по-известни като безкръвни) се работи през малка дупчица в крака с размер около 3-4 мм, през която се вкарва специален лазерен или радиофреквентен катетър. Той изпарява вената на място, без нужда от обезобразяващи разрези и белези, без нужда от обща или спинална упойка и без болничен престой, като усещането за болка и дискомфорт е незначително. Прилагането на този тип лечение изисква използването на т.нар. тумесцентна анестезия, която е специален вид местна упойка, като пациентът през цялото време е в съзнание. През последните години в практиката навлязоха и безкръвни методи, които не изискват прилагането дори и на тази упойка. 

Друг минималноинвазивен метод е склеротерапията под ултразвуков контрол, при който в увредените вени със спринцовка се вкарва склерозиращ разтвор под формата на пяна, което води до слепването на венозната стена. Развитието на флебологията (дял от медицината, занимаващ се с венозните заболявания) е бурно и непрекъснато се случва усъвършенстване на вече утвърдените методи, както и внедряване на все нови и нови такива.

Д-р Ангел Радев

- Защо е важно да се прилагат новите лечебни методи и има ли все още лечебни заведения, където това не се прави? 

- Първо, важно е да уточня, че не всеки нов метод в медицината е задължително по-добър от вече съществуващите. Истината обаче е, че безкръвните методи за лечение на разширени вени трябва да се прилагат, защото имат много предимства спрямо старото оперативно лечение. Това категорично е доказано от множество международни клинични проучвания. 

Сред тези предимства, както вече споменах, са липсата на оперативни разрези, шевове и обезобразяващи белези, както и липсата на необходимост от обща или спинална упойка. Сравнени с оперативното лечение, рискът от сериозни усложнения и инфекции в постоперативния период е значително по-нисък при безкръвните методи. Доказано е и, че далечните резултати от лечението са по-добри при съвременните методи, в смисъл -  старото оперативно лечение е свързано и с по-честа поява на нови вени в бъдеще, т.нар. рецидивиращи разширени вени. 

Голямо предимство на новите методи е и липсата на болничен престой. Неслучайно, най-добрите клиники и венозни центрове по света работят на амбулаторен принцип, като по този начин се спестяват огромните болнични разходи. Друго сериозно предимство на съвременните методи е възстановителният период, който на практика липсва. Т.е., повечето пациенти още на следващия ден могат да се върнат на работа, освен ако не се занимават с тежък физически труд. Въпреки всички изброени предимства на съвременните методи в повечето клиники в България продължават масово да оперират пациентите поради различни причини - било то поради липса на нужната апаратура или поради недостатъчна квалификация на кадрите. Важно е да отбележа, че оперативното лечение не е грешно. Има случаи, в които то е единствената алтернатива, но такива са не повече от 5-10% от пациентите, страдащи от разширени вени. При останалите 90-95%  световният “златен стандарт” е минималноинвазивното лечение, което е заложено официално като такова в международните медицински ръководства за лечение на хроничната венозна болест. 

- Д-р Радев, вие изброихте предимствата на минималноинвазивните методи в лечението на варикозните вени, но да ви попитам дали те все пак имат някакъв недостатък?

- Единственият недостатък на безкръвното лечение е цената. За съжаление, минималноинвазивните методи не се покриват от НЗОК, поради което се заплащат изцяло от пациентите. Цените варират около 1000-2000 лв. на крак, в зависимост от тежестта на заболяването.

- Моля ви накратко да припомним характерното за това състояние - причини, рискови фактори, първи признаци, клинична картина при различните стадии... 

- Смята се, че в основата на това увреждане стои възпалителен процес на венозната стена и венозните клапи. Като един от основните фактори за развитието на разширени веди трябва да посочим генетичната предразположеност, свързана със слабост на съединителната тъкан, изграждаща венозната стена. Т.е., ако единият или двамата ви родители страдат от разширени вени, вероятността и вие да развиете заболяването, е много висока. Допълнителни предразполагащи фактори са: продължителното стоене в право или седнало положение, с липса на движение; напредването на възрастта; излагането на високи температури; приемът на хормонални медикаменти; бременността; наднорменото тегло; тютюнопушенето; прекалено стегнатите дрехи и др. 

Най-явен симптом, разбира се, е появата на изпъкнали вени над кожата или разширени капиляри. Други основни симптоми са мускулните крампи, болката, отичането и тежестта в краката, както и паренето и сърбежа по кожата на краката. В по-напредналите стадии се изявяват и хронични кожни изменения, като оцветяване на кожата предимно около глезените (т.нар. хиперпигментаця), наличие на труднозарастваща активна или заздравяла рана, най-често по вътрешната страна на глезена.

- До какви усложнения може да се стигне, ако човек неглижира такова състояние?

- Нелекуваните варикозни вени могат да доведат до появата на вече споменатите хронични изменения на кожата около подбедриците и впоследствие до труднозарастващи венозни рани в областта на глезените. А това сериозно влошава качеството на живот на страдащите. Друго усложнение на разширените вени е тяхното възпаление и запушване, т.нар. тромбофлебит, който може да се усложни и да причини дълбока венозна тромбоза, а тя от своя страна да доведе до белодробен тромбемболизъм. Именно затова препоръчват на хората, страдащи от варикозни вени, своевременно да се консултират със своя съдов специалист - ангиолог или съдов хирург, който има и допълнителна квалификация в областта на венозните заболявания. 

- Искам да ви попитам от гледна точка на вашата практика и наблюдения какви грешки допускат страдащите от разширени вени? Има ли такива, които се самолекуват, доколко вредно е това? 

- Грешките са най-различни. Най-често пациентите споделят, че отлагат решаването на проблема поради страх от широко известното оперативно лечение. Друга немалка част от тях смятат, че само с мазила и хапчета биха могли да решат проблема си. Идеята е, че това е невъзможно. С консервативно лечение може единствено да облекчите симптомите на заболяването, но нищо повече. 

Веднъж изявили се, разширените вени или трябва да се премахнат с помощта на съвременните минималноинвазивни методи, или да бъдете оперирани. Много хора смятат за нормално да си носят с години разширените вени, защото, видите ли, това било само козметичен проблем. Или пък смятат, че дори и да бъдат премахнати, те ще се появят отново. 

Да, никъде по света не могат да ви обещаят, че веднъж лекувани, разширените вени няма да се появят никога повече, защото това е хронично заболяване и е възможно да се изявят нови вени на друго място в бъдеще. Но това не е причина да не ги лекувате навреме. Това е все едно никога да не си лекуваме съществуващите кариеси, защото вероятно все някога ще получим кариес и на някой друг зъб. Или пък стоматологът да ви оправи един кариес и да ви обещае, че повече никога няма да имате кариеси и на другите зъби. Сами разбирате, че това е невъзможно. 

Има и пациенти, които залитат по алтернативните методи, но трябва да знаят, че те са опасни и с недоказан клиничен ефект. Принципът при тях е “съседът ми каза” или “един приятел ме посъветва”. Преди известно време имах пациент, който беше решил да си лекува вените с т.нар. хирудотерапия (терапия с пиявици). След време беше получил тежък тромбофлебит и в крайна сметка, дойде за консултация при мен, за да спасявам положението и да лекувам усложнението. Призивът ми е да не се доверявате на хора без медицинско образование и без нужната квалификация.

Няма един универсален и най-ефективен метод за лечение на разширени вени, който да е приложим при всеки клиничен случай. Оптимален краен резултат се постига   при комбинирането на различни терапевтични техники, изборът на които става след обстоен преглед и индивидуална преценка за всеки отделен случай. Съветът ми е хората с хронична венозна болест да търсят навременно решение на проблема си, без да се страхуват и без да отлагат във времето с риск за потенциални усложнения на заболяването. Накрая искам отново да напомня, че разширените вени вече не означават задължителна операция.

Препоръки за лятото 

“Това, което мога да препоръчам, е през горещите летни месеци да се използват охлаждащи гелове за вени по 2-3 пъти дневно в комбинация с венотонични медикаменти, които лесно се намират във всяка аптека. Престоят в морска вода и в не горещи басейни също може да има положителен ефект върху венозната система. Препоръката ми е да не се излагате за дълго директно на слънце, да пиете около 2-3 л. вода на ден, да използвате слънцезащитни кремове и да стоите повече под чадъра. Желателно е да се избягва и дългият престой в сауни и парни бани, както и други загряващи процедури“, допълни специалистът.

Яна БОЯДЖИЕВА