Коронавирусът вероятно е мутирал, за да стане по-заразен, и е започнал да се адаптира, за да преодолее бариери като маските, дистанцията и миенето на ръцете. Това се твърди в ново голямо изследване на учени от Хюстън, които изследват генома на COVID-19 от март насам, съобщи британският в. “Дейли телеграф”.

От началото на пандемията много правителства съветват населението да спазва социална дистанция, да мие често ръцете си и да носи маски. Но според експертите в САЩ коронавирусът много скоро може да започне да намира начини да заобиколи тези превантивни мерки. Те посочват още, че вирусът е станал по-заразен и вероятно контролирането му ще стане още по-трудно.

Все пак има и нещо успокоително - за момента няма данни той да е станал и по-смъртоносен.

В петък Франция регистрира рекордно количество заразени за денонощие от началото на пандемията - над 16 000 души. Удвоил се е и броят на хората, приети в болница. Париж и Лазурният бряг са обявени за райони с висок риск на зараза. Страната е разделена на 4 зони и мерките се въвеждат според епидемичната обстановка.

Чехия също отбеляза черен рекорд за целия период на пандемията - 19 починали за денонощие. А в сравнение с август броят на тежко болните се е увеличил 5 пъти.

В САЩ инфектираните минаха 7 милиона - над 20% от общия брой в света. Най-силно засегнат е Средният запад. В последните дни в страната умират по 700 души дневно.

“За нас започна следващият кръг на ада”, казват жители на Израел - първата страна в света, която въведе повторна пълна национална изолация. Това стана, след като се оказа, че страната е сред първите в света по брой заразени на глава от населението. Болниците изнемогват и това принуди клиника в Хайфа дори да превърне паркинга си в ново отделение за прием на болни. От четвъртък то вече работи и може да лекува 700 души, пише "24 часа".

Повечето държави се надяват да не се стигне до тотална карантина като през пролетта, но това не им пречи да вземат драстични марки.

Затвор от 3 месеца до 2 години заплашва заразените с коронавирус в Турция, които дадат неверни или непълни данни за контактите си.

В австрийската столица Виена всички заведения вече са задължени да правят регистрация на посетителите.

Всеки клиент попълва собственоръчно фомуляр с данните си, а документът се пази 4 седмици. Така може да се проследят контактните лица в случай на поява на инфектиран в заведението. Ресторантите и баровете във Виена все още могат да работят до 1 ч през нощта за разлика от Великобритания, където те затварят в 22 ч.

Заради скока на болни кметът на Москва препоръча всички възрастни хора да си останат у дома и призова компаниите отново да преминат към дистанционен начин на работа.

В Рио де Жанейро тази година няма да се радват на пищния карнавал. Най-зрелищното събитие в Бразилия бе отменено заради пандемията.