Гастроентерологът Никита Харлов в интервю за радио Sputnik предупреди за нежеланите последици от неправилното използване на чесъна.

Това растение е признат антибактериален и антивирусен агент, ефективно укрепва имунната система, но, както отбеляза лекарят, не трябва да се консумира сурово.

„Той не само убива бактерии и гъбички, но и силно дразни лигавицата на храносмилателния тракт - и стомаха (той е по-издръжлив), и особено червата. При хора, които могат да имат гастродуоденит, синдром на раздразнените черва, това може да доведе до сериозна реакция“, каза Харлов.

Също така е опасно да се капят капки чесън в носа, дразненето на лигавиците ще доведе до факта, че местната защитна бариера ще намалее, "ще има оток, всичко ще тече, няма защита от това". Според специалиста, ако се наруши целостта на лигавицата, върху която вече са разположени антитела, се увеличава достъпът до лигавицата за вируси и бактерии.

Харламов препоръча да се използва чесън в готови ястия.