Започна свиканото от министър-председателя Бойко Борисов извънредното заседание на Съвета по сигурността във връзка с разпространението на коронавируса.

"Болниците ще изпратят доктори, за да може да се направят всички мерки, които в тази ситуация могат да се вземат. Поддържаме връзки с всички държави, наблюдаваме ситуацията." Това съобщи премиерът Бойко Борисов по време на извънредното заседание на Съвета по сигурността, свикано заради коронавируса.

"Нищо не може да ни опази по-добре от дисциплината. Хората, които се връщат от рискови места, да запазят 14-дневен карантинен период", посочи министър-председателят.

"За да звучи експертно, в щаба, който сформираме, влизат ген. Мутафчийски, секретарят на МВР, шефът на Гранична полиция, държавният инспектор, министерствата на външните работи и на здравеопазването", заяви още Борисов.

В рамките на консултативния и координиращ орган към Министерския съвет бяха обсъдени данни за разпространението на заболяването, предприетите срещу него мерки в национален и международен аспект, както и необходимите по-нататъшни действия.

Осигурени са над 8000 облекла и 1000 теста за коронавируса. Болниците около ГКПП ще изпратят доктори, за да може да се приложат всички мерки, които могат да се вземат в тази ситуация. Поддържаме връзка с другите държави, наблюдаваме ситуацията, но нищо не може да ни опази повече от дисциплината. Ще бъде налаган и 14-дневен карантинен период на хората, които са се върнали от засегнати от заболяването райони“, разкри още Борисов.

Подробности за щаба разкри и началникът на ВМА генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

"Трябва ясно да се осъзнае, че спазването на дисциплина е отговорност на всеки. Това е най-важното. Щабът ще разработи мерки, с които да се откриват евентуални заразени лица по граничните пунктове и тяхното карантиране. Всички летища в страната са оборудвани с термо камери. По сухоземните граници ще бъдат разположени екипи с мобилни термометри, които също ще следят. Утре сутринта ще разиграем определен сценарий за двама болни, които кацат на летище "София" и трябва да бъдат приведени във ВМА", обяви ген. Мутафчийски.

"Всички усилия са насочени към ограничаване на потенциално разпространение на коронавируса. Ще се вземат и по-драстични мерки. Първата такава е, че отложихме Деня на отворените врати във Военноисторическия музей за 3 март. Има редица граждани, повлияни от истерията с коронавируса, които решават да си направят излседвания. Производството на тестове за изследване на короновариса не е пригодено за тази истерия. Ние също трудно успяхме да намерим тестове, но се справихме. Не трябва да има истерия и всеки да иска да се изследва. Тук и вие медиите трябва да помогнете. При определени симптоми всеки ще бъде тестван. Доверете се на лекарите. Не трябва да се забравя, че заразяването с коронавирус не значи смърт. Грипът и еболата взимат много повече жертви отколкото коронавируса", даде пример началникът на ВМА. 

"Разпоредил съм, ако трябва да се забранят спортни мероприятия и масови събирания. Нека да видим как ще реагират и европейските институции. Така като гледам и олимпиадата в Токио трудно ще е я проведат. Всеки ден щабът ще излиза и дава актуална информация. Трябва да бъдем максимално откровени с населението", завърши Бойко Борисов. 

Снимка: novini.bg