Борят кризата с липсата на кадри в системата на здравеопазването. Платена стажантска длъжност планират да въведат от ресорното министерство.

Идеята е студентите по здравни грижи да бъдат наемани на работа още след втори курс на своето следване, а за труда си да получават заплащане.

На фона на кризата в цялата страна тук работят около 270 медицински сестри.

Болницата отдавна е взела нещата в свои ръце и заплаща обучението на бъдещите медицински сестри, като в замяна те остават да работят тук.

Проблемът с ниските заплати обаче остава на дневен ред. Вчера медицинските сестри излязоха на протест пред Народното събрание и настояха увеличение за увеличение на трудовото си възнаграждение, добри условия на работа и създаването на съсловни организации, които да представляват интересите им.

Те обявиха протеста си като безсрочен и дори планират да опънат палатки пред парламента.

С проблема се бори и Столичната община – от миналата година предлагат стипендии от 300 лева на бъдещи медицински сестри. После те са длъжни да останат в общинска болница. В противен случай - връщат парите.

В Първа градска вече очакват първите стипендианти. Според директора на болницата, идеята за новата длъжност "стажант-медицинска сестра" не е нищо ново, съобщават от bTV.

От асоциацията на професионалистите по здравни грижи пък смятат идеята за неприложима и ще се обяви против.
До края на септември министърът на здравеопазването Кирил Ананиев трябва да представи план как да задържи здравните специалисти.

По данни на здравния министър са ни нужни около 1200 места за бъдещи медицински сестри годишно, за да наваксаме с дефицита.