Късогледството е класическа болест на цивилизацията. Канадските ескимоси не са страдали от нея. А в наши дни 20-25% от децата са с късогледство.

Ако в Европа този показател достига до 30%, то в Южна Корея той е почти 90%. И това няма нищо общо с четенето.

Митът за късогледството и четенето и днес е достатъчно разпространен. Изследвания по въпроса обаче не откриват пряка връзка между четенето и късогледството. Проблемът се оказва друг – в количеството време, което децата прекарват на улицата.

В Сеул, където учениците са на улицата едва час, от късогледство страдат 95%, а в Австралия, където децата играят над 3 часа навън, късогледството засяга 1/3 от 17-годишните деца. Всичко е просто. Колкото повече си навън, толкова по-нисък е рискът от влошаване на зрението при децата.

Колкото по-високо е нивото на допамина, толкова по-нисък е рискът от късогледство

Много учени неотдавна са забелязали, че късогледството е свързано с пребиваването навън. Някои приписват защитния ефект на общото ниво на осветеност, други – на физическата активност. Трети – на спектралните особености на слънчевата светлина. Прави се оказват последните.

В светодиодната светлина на практика отсъстват напълно вълните от 290−420 нм (430 — индиго и виолетово). Дори в крушка с жичка те са в малко количество (свещ, слънце и крушка с жичка – те предоставят непрекъснат спектър, всичко останало – дискретен спектър).

А за активирането на защитното действие на допамина в ретината са необходими вълни именно от този спектър, съобщи profit.bg.

В ретината има допаминови неврони. Колкото по-високо е нивото на допамина, толкова по-нисък е рискът от късогледство.

Активирането на допаминовите D2-рецептори предотвратява развитието на късогледство, а препаратите, понижаващи нивото на допамина, понижават и защитния ефект на светлината. Не само светлината обаче има значение.

Интересен и неочакван се оказал фактът, че допаминовата активност на ретината е свързана с допамина в мозъка. Това означава, че понижаването на допамина при тийнейджърите (поради скучни занимания и т.н.) може да стимулира бърза поява на късогледство.

Какво да направим?

В експерименти е доказано, че 40-минутна активност извън училище води до 25% понижаване на броя на хората, заболели от късогледство.

Още една препоръка: не по-малко от 3 часа на двора! Забавленията на свеж въздух са най-добрият научен начин за профилактика на късогледство и забавяне на прогресирането му.