Против спирането на плановия прием и операциите в болниците заради разрастването на епидемията от коронавирус се обяви шефът на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

При затваряне на болниците за останалите пациенти може да се очакват починали хора без COVID, защото не са били приети навреме в лечебно заведение, прогнозира той.

"Смятаме, че няма никакво епидемиологично основание да бъдат спирани плановите операции и плановите приеми, защото имаме възможности за PCR диагностика за всеки пациент. Всяка болница може да осигури предварителна диагностика, за да не се застрашава здравето на другите", коментира той пред Нова тв.

Маджаров допуска, че е възможно в следващите дни хора да загубят живота си, защото няма да имат достъп до здравни услуги.

"При забранен прием по какъв начин трябва да приемем човек, който не е болен от ковид?", попита той.

Според него 2021 г. е "началото на края на българското здравеопазване". Причината е предлагания бюджет от надзорния съвет на здравната каса.

"Практически този бюджет не само, че не отчита новата ситуация, в която се намираме, за да подкрепи финансово системата, която се очаква да бъде силно натоварена, а нещо повече не осигурява дори базовите потребности по отделните видове дейности. Да не говорим за този параграф, който трябва да осигури изследванията, в него е отделена някаква мизерна сума", пресметна още д-р Маджаров.

Може да се появи необходимост от военно-полеви болници

А от днес в областите с над 120 заболели на 100 хиляди души население – всички лечебни заведения трябва да разкрият COVID отделения и да приемат такива пациенти.

Лечебния заведения, които откажат прием на болен от коронавирус ще бъдат санкционирани, предупреди миналата седмица здравният министър Костадин Ангелов.

Също от днес се спира плановият прием на пациенти, както и се преустановяват плановите операции в 20 области на страната.