Научна публикация на страниците на най-популярното здравно издание “JAMA” буквално отрича биодобавките, предлагани на хора с деменция, като ги определя за една от проявите на псевдомедицината, която лъже и мами болните хора.

Вечна младост! Експерт разкри какво да ядем, за да не остарее лицето ни

Авторите са обезпокоени от разпространението в цял свят на различни биодобавки “за подобряване на паметта” и “подпомагащи функционирането на главния мозък”. Ефективността и безопасността на тези биодобавки не са клинично доказани. Авторите на статията са трима авторитетни изследователи от Университета “Калифорния” в Сан Франциско. Това са д-р Джоана Хелмут, проф. Жил Рабинович и д-р Брус Милър.

Според Световната здравна организация в целия свят 47 милиона души страдат от деменция. Но към днешна дата няма нито един научнообоснован метод за нейното излекуване. Максимумът, който може да се постигне, е да се облекчават някои симптоми и то не при всички болни. 

Милионите пациенти с тази ужасна диагноза - деменция, както и онези с рискови фактори, са мишена на наглите реклами на безсъвестни производители, обещаващи предотвратяване на деменцията с биодобавки. При днешния безпрецедентен обхват на интернет и телевизия, средностатистическият човек не може да се с рие от водопада информация - къде истинска, къде лъжлива. И някои хора се подлъгват, давайки луди пари за натрапчивата псевдомедицина. Това е безкрайно обезпокоително. Когато учените споменават псевдомедицината, те имат предвид биодобавките и процедурите, които са напълно законни и се рекламират като полезни, независимо от явната липса на научни доказателства. 

Американски учени установиха как кафето и чаят причиняват рак

Биодобавките при деменция са само лъжлива надежда. Истината е следната: нито една от известните биодобавки не предотвратява понижаването на когнитивните функции и не лекува слабоумие. Когато липсват научни аргументи, един от основните методи за въздействие върху потребителя остават емоционални, но почти измислени истории за излекуване. Колкото и убедително да звучат подобни истории, те не са доказателства. За съжаление, в много страни по света е дадена прекалено широка свобода на разпространение на стотиците биодобавки. Те фактически не се проверяват за безопасност и ефективност, но аптеките са пълни с тях. Това създава опасната илюзия, че след като биодобавките се продават в аптеките, значи може да се вярва на тяхната ефективност.
В някои случаи биодобавките при деменция могат да бъдат опасни! Така например, мегапопулярният витамин Е увеличава риска от инсулт, а редовният му прием в големи дози се асоциира с висок риск от преждевременна смърт.

Другият проблем: добавките често се рекламират с хитри, подмолни, измамни текстове. Тези препарати са потенциална опасност за здравето. Имайте предвид, че псевдомедицината не се ограничава с безполезни хапчета. Шарлатаните изобретяват множество главозамайващи методи за лечение, които “понижават риска от слабоумие”. Към тази група “лечебни методи” спадат небезизвестната детоксикация, вътревенозното подхранване, хелаторната терапия, антибиотиците и терапията със стволови клетки. 
В крайна сметка тези намеси нямат разбираем механизъм за лечение на деменция. Те просто са скъпоструващо шарлатанство, нерегулирано и непроучено. Много хора се заблуждават, че ако съответният алтернативен продукт помогне дори само на 1% хора с нелечима болест, си струва да се опита. Авторите на статията парират този аргумент: псевдомедицинските намеси почти не са проучени и могат да се окажат опасни, затова рискът превишава тази призрачна полза. В някои случаи лекарите могат да предложат комплементарно лечение. 

Яна БОЯДЖИЕВА