Процентите на хората, заразени с коронавирус, но безсимптомни, варират, но са повече 20. Руските лекари обясниха това със слабия имунитет на пациентите.

Според ръководителя на Петербургския институт по биомедицински системи и биотехнологии Андрей Васин, това естество на заболяването предполага, че тялото на пациента е „сляпо“ и не е в състояние да разпознае чужд антиген в коронавируса.

В резултат, демонстрирайки толерантност към инфекция, имунната защита не предизвиква „температура“ и възпалителни процеси и пациентите не забелязват, че са болни.

Васин обясни, че подобни случаи на толерантност към вируса са регистрирани в Китай, когато пациенти, които са били болни дълго време, не са проявили симптоми на инфекция, пише Topnews. Той сравнява подобен ход на заболяването с холера и туберкулоза, които също нямат очевидни признаци до етапа, когато болестта навлиза в тежка фаза.

Друг експерт от Московския държавен университет, ръководител на Катедрата по вирусология в Института на името на Белозерски Алексей Аграновски, разказа как да се определи, че в тялото има вирус, въпреки че не е очевидно. Той нарече теста единственият начин да го разпознае. Въпреки че тези лабораторни тестове не са 100% точни, обясни той.

Ако има съмнение за заболяване при човек, който вече страда от коронавирус, тогава само тест за антитела може да определи повторната инфекция, подчерта Аграновски.