Важно е да не се сбърка деменция с обикновеното забравяне, което е характерно за възрастните хора.

Деменцията има редица сериозни симптоми и диагностика на деменция се поставя само от лекар. Деменцията  е хронично или прогресиращо състояние, причинено от различни заболявания, които оказват влияние не само върху паметта, но и върху мисленето, поведението и способността за справяне с ежедневни дейности.

Деменцията се появява от най-различни причини. Основно тя е следствие от болестта на Алцхаймер и мозъчната атеросклероза. Болестта на Алцхаймер причинява 60% от случаите на деменция. Мозъчната атеросклероза е втората най-честа причина за деменция (20% от случаите).

Има и други, по-рядко срещани причини за деменция, такива като алкохолизъм или сериозни инфекциозни заболявания, засягащи мозъка.

Най-тъжното и най-страшното нещо е, че деменцията все още почти невъзможно да се лекува. С помощта на мощни лекарства лекарите правят опити да запазят човешкия мозък, но паметта  не може да бъде  възстановена

Да се предотврати унищожаването на мозъка все още не е възможно, но най-важното е да се започне превенция възможно най-рано.

Добрата превенция на мозъка е свързана с решаване на кръстословици, редене на пъзели, четене на книги, попълване на логически тестове, судоку.

Пушенето, пристрастяване към алкохола, тлъстото месо диета не се отразяват благоприятно на мозъка. Един от основните проблеми е, че деменцията се открива много късно.

Първите признаци на болестта са:

1.Човек става разсеян, особено във връзка с това, което току-що се е случило

2.Има трудности в комуникацията. Хората не намират точните думи.

3.Хората започват да се губят в позната домашна обстановка.

4.Започва дезориентация във времето (час, ден, месец, година, сезон).

5.Не взема правилни решения.

6.Проявява  безразличие към всичко.

7.Губи се интерес към любими занимания.

8.Започват чести промени в настроението (от депресия до възбуда).

9.Проявява се гняв и агресия в ситуации, за които няма причини.

Като правило, деменцията се развива бавно, в продължение на няколко години. Скоростта на зависи от причината на болестта и отделните индивиди. Така че първо могат да имат проява само един или два симптоми от изброените. При някои обикновено процесът отнема около 8-10 години.

При напредване на  възрастта често се случва  деменция  – човек започва да губи паметта, има нарушения на възприятията и поведението му е доста странно.

Съдовата деменция се появява след инсулт  по-често при по-възрастни хора. Тя се характеризира със загуба на паметта. Пациентите стават лесно раними, объркани, имат зрителни и слухови халюцинации.

Васкуларната деменция прави хората безпомощни, стига се до скандално поведение с различни нпреиатни прояви. Пациенти с васкуларна деменция могат да бъдат много опасни. Често под влиянието на зрителни халюцинации  пациентите с васкуларна деменция могат да бъдат крайно агресивни.
В напреднала възраст често има нарушения на паметта.

Старческата девменция е съпроводена от  допълнителни заболявания като хипертония, сърдечни удари, инсулти, пневмонии, и т.н.

Симптоми, които всеки трябва да знае:

1. Намалена памет

2. Агресия

3. Объркване

4. Нарушения на съня, безсъние

Лечението отнема доста дълго време, но може продължи цял живот.