Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че последните седмици у нас има висока заболяемост от COVID-19, което пък води и до повишаване на смъртността – само за три дни у нас от смъртоносната зараза са починали 35 българи.

35 жертви на COVID-19 у нас за три дни! Връщат мерки в наш град!

"Смъртността на вируса е функция на заболяемостта. Фактът е, че в последните седмици имахме висока заболеваемост, което води до повишаване и на смъртността. Имаме повече починали, защото имаме повече болни.

Те пък от своя страна се дължат на повече заразени хора у нас. Смъртността в България е 1%. България не е откъсната от света и не е остров на благоденствието, заразата продължава да се разпространява", настоя той пред Нова тв.

По думите му няма проблем с предпазните средства и дезинфектантите в родните болници.

Нова област е №1 в заразата с COVID-19. Рекорд при излекуваните

Ангел Кунчев коментира и критичната бройка на заразени, с която здравната ни система може да се справи.

"Винаги се стремим да даваме някаква бройка за ориентация на хората. Ако много случаи се концентрират на едно място ще е трудно. Здравната ни система се справя добре. Реагираме веднага и се опитваме да вземем всички мерки. Нямаме нови случаи във Варна, което е добре. Дори и положителните да достигнат 1000 души на ден ще успеем да ги настаним. Проблемът обаче е, че няма да има кой да ги лекува. Ние нямаме ресурса на Ухан, за да пратим 3000 лекари някъде само за една вечер", обясни той.

Доцентът бе категоричен, че хора няма да бъдат връщани от болниците при никакви обстоятелства. Въпросът бил те да получат еднакво добра грижа в лечебните заведения.

Здравният инспектор коментира и хората, които все още не вярват в съществуването на вируса и ги покани да им го покаже.

"Тези, които не вярват са много шумни, което създава впечатлението, че са много. А това далеч не е така", посочи Кунчев.

Както вече знаете от Glas.bg - 171 са новодиагностицираните с коронавирус през изминалите 24 часа, като за последното денонощие у нас са направени общо 5108 PCR теста.

Най-много са новите случаи във Варна - 33, следват София с 31 и Благоевград – 23-ма.

Починалите за последните 24 часа са 11 души, а излекуваните бележат рекорд – 325 души.