Грипът още не е дошъл, но различни вирусни инфекции ни атакуват с температура, хрема, кашлица, повръщане, диария.

Едва ли има човек, който да не си мечтае да изпие едно вълшебно хапче и с него да си реши проблемите и с имунитета, и с възможни усложнения от заболяването.

Едни го търсят в аптеките, където предлагат изобилие от всякакви хранителни добавки, витамини и други препарати, с които да се подготвим за неизбежната грипна епидемия. Други не искат да се тъпчат с лекарства и залагат на бабини рецепти, билки и народна медицина.

Хората споделят помежду си различни практики от личния опит, за които вярват, че са им помогнали да се изправят на крака по-бързо.

Какво наистина помага и кои са разпространените митове, обясни пред TrafficNews д-р Валери Цеков, управител на Българското сдружение по иновативна медицина, специалист по вътрешни болести и нефролог.

1. Започвам да приемам антибиотик превантивно още при първите симптоми на вирусна инфекция, за да избегна усложнения от евентуално отключване на бактериална инфекция

Приемането на антибиотик още с първите симптоми е излишно

Той не лекува вирусната инфекция, най-много да си добавиш ентероколит от дразненето на стомаха и подтискането на флората в червата. Превантивното приемане на антибиотици само увеличава антибиотичната резистентност. Във всички медицински ръководства изрично е посочено, че антибиотична превенция се прави при тежки хирургични инфекции, където има риск за замърсяване по време на операцията. Но не и при грип.

2. Лекувам кашлицата със сироп и бабини рецепти, защото не искам да пия антибиотик

При усложнения антибиотикът е задължителен

При вирусни инфекции, включително и грип, първоначално кашлицата е суха, дразнеща, даже с болки в гърдите. Сиропът за кашлица има за цел сухият секрет, който се отделя при дразнене на бронхите, да бъде втечнен, за да се изхвърли по-лесно. Самият секрет отстранява вируси, частици и т.н.

Но ако кашлицата стане влажна, задълбочи се, усеща се, че обхваща бронхите и е съпътствана с температура, изпотяване, затруднено дишане, отпадналост и липса на апетит, тогава лекарят предполага бактериална инфекция и антибиотикът става задължителен.

Ако кашлицата прподължи повече от 2 седмици, човекът също трябва да се прегледа от лекар.

3. Приемам хранителни добавки, за да се излекувам по-бързо от настинката и да подсиля организма си

Пийте ги на воля, но не очаквайте кой знае какъв ефект

Пазарът е пълен с хранителни добавки. Но ако нещо лекува, то се регистрира като лекарство. Защото трябва да мине много сложен процес на доказване, че лекува. Всичко друго са хранителни добавки.

4. Задължително приемам витамини, за да съм по-здрав

По-добре се хранете балансирано и пълноценно

При едно добро и балансирано хранене, добър ежедневен режим и ако не страдаме от някакво заболяване, добавянето на витамини е излишво. В момента в България има достъп и до зеленчуци, и до плодове, затова няма нужда да приемаме витамини на таблетки, ако нямаме някакъв недостиг.

Хората, спазващи някаква стриктна диета по една или друга причина, примерно веганите, които избягват животинските храни с някои незаменими витамини, може би трябва да взимат допълнително витамини.

Балансираното хранене е много важно. В храната трябва да има всичко – и въглехидрати, и протеини, и мазнини, и витамини, които идват с плодовете, както и фибрите. Ако човек се храни така, обикновено няма нужда от витамини. Това важи и за малките деца. За тях през зимата се прерпоръчва витамин Д, закото слънцето е по-малко и ако се хранят нормално, няма нужда да взимат допънителни витамини.

5. Когато съм болен, приемам ударни дози витамин С, за да засиля имунитета си и да се преборя по-лесно с болестта.

Приемането на витамин С не пречи, но няма директно отношение към имунитета

Идеята за даването на витамин С е, че когато човек е болен, се храни по-малко и заради това не успява да поеме достатъчно от витамина. Тогава той се дава допълнително, за да се поддържа нивото. Защото хиповитаминозата е опасна. Но витамин С сам по себе си не е лекарство, което да спре вирусната или бактериалната инфекция. По-добре изяждайте по един портокал на ден.

6. Приемането на вода в големи количества помага на организма да се изчисти по-бързо от вирусите

Пиенето на много вода не е гаранция, че няма да хванете вирусно заболяване

Но когато човек е болен, има температура, той се поти повече. Не му се яде, не му се пие. И лекарите карат хората да пият вода, защото ако не приемат достатъчно течности, заболяването се усложнява. Става опасно, ако организмът се дехидратира от температурата и изпотяването. Рискът е особено голям при децата и възрастните. Да, трябва да се пие повече вода, особено когато имаме температура и активно заболяване. Но не бих накарал да пие вода един човек със сърдечно заболяване, защото ще се влоши сърдечната му дейност.