Често тялото ни говори, без да му обръщаме внимание. Рутината ни е погълнала и ако не се касае за болка, рядко се обръщаме към лекар за някои неприятни промени. Оказва се обаче, че опасни нарушения в организма могат да бъдат сигнализирани от различни симптоми, но някои от тях изискват специално внимание, както и медицински прегледи. 

Проста напитка за почистване на черния дроб от токсините у дома

Затова е нужно да обърнете внимание на себе си, за да се справите с проблема, преди да е станал по-голям. Специалистите от Mayo Clinic съставиха списък на тези признаци, които могат да показват наистина опасни промени в работата на организма.

Задух

Трудност при дишане от обикновени разходки, хрипове и тежко дишане могат да бъдат симптоми на астма, пневмония, хронична обструктивна белодробна болест и кръвен съсирек в белите дробове.

Необяснима голяма загуба на тегло

Според експерти, загубата на 5% от теглото за месец или 10% за шест месеца изисква задължително преглед при лекар. Такава загуба на тегло може да бъде сигнал за развитието на рак, диабет, чернодробно заболяване.

Сиренето подобрява кръвната захар

Промени в обичайното състояние на червата

Внезапна честа диария или неочаквано дълъг запек, както и променен цвят на изпражненията, са причина да се провери за възпаление на червата или рак на дебелото черво.

Усещане за преяждане с малко количество храна

 Експертите казват: ако този ефект трае повече от седмица, по-добре е да посетите лекар. Този симптом може да покаже развитието на рак на панкреаса или на яйчниците.

Как да разпознаем сигналите на организма, че прекаляваме със захарта?

Светкавици пред очите ви

Това са симптоми на отлепване на ретината - опасен процес, водещ до слепота. Обикновено мигванията се случват на едното око, в редки случаи - и на двете.

Субфебрилна температура

Температура от 37.7-37.8, която продължава повече от две седмици, може да бъде сигнал за туберкулоза или злокачествен тумор.

Чести главоболия

Най-опасните видове главоболия са „експлодиращи”, както и придружени от треска, слабост, гърчове, скованост, затруднено говорене. Лекарите съветват хората на възраст над 50 години да потърсят преглед в случай на увеличаване на честотата на главоболията, без да се губи време./zdrave.to

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!