Удивителните и окуражаващи медицински пробиви през 2018 г. отново доказват, че науката се развива и напредък има. По-долу са 6 полезни постижения на текущата година в лечението на рак, инсулт, мигрена, диабет и други заболявания.

Рак: Ваксина по пътя

По-рано тази година учените от университета в Станфорд обявиха в прессъобщение, че набират пациенти с лимфом, за да проведат клинични изследвания за тестване на потенциална ваксина срещу рак. Лечението включва въвеждането на имуностимулиращи агенти при големи тумори. При тестове върху мишки е доказано, че ваксината елиминира "всички следи от рак при животните" без страничните ефекти на традиционната имунотерапия. Стимулирането на имунните клетки се наблюдава само в самия тумор. Върху мишките се забеляза невероятен ефект - туморите изчезнаха по цялото им тяло ", казва професорът по онкология Роналд Леви. Това е истински пробив и ако човешките тестове са успешни, д-р Леви казва, че може потенциално да лекува всички видове рак.

Откриване на тихите убийци: тест, който открива хиперкалиемия

Хиперкалиемията е състояние, при което нивото на калия в кръвта ви е над нормалното. И това обикновено се дължи на бъбречни проблеми, диабет или като страничен ефект на някои лекарства, лекуващи високо кръвно налягане. Когато нивото на калий е над нормалното, то може да бъде опасно за сърцето и води до болка в гръдния кош, бързо сърцебиене и слаб пулс; за хората с хронично бъбречно заболяване това може да е фатално. По правило е необходим кръвен тест за откриване на повишените нива на калий. Въпреки това, тази есен софтуерната платформа AliveCor KardiaK беше обявена за "пробивно устройство". Технологията е разработена в клиниката "Майо"

Неинвазивен ендометриозен тест

Повече от 6,5 милиона жени в Съединените щати страдат от ендометриоза, болезнено състояние, при което ендометриума (маточната лигавица) расте извън матката. Лечението на това заболяване е доста скъпо - това е лапароскопия; и често болестта продължава и след като е била лекувана. Може да са необходими години и редица медицински доклади за идентифициране на болестта. Друга компания, наречена DotLab, има за цел да промени това с първия неинвазивен тест за ендометриоза, наречен DotEndo, който използва биомаркери, специфични за ендометриозата, използващи слюнката и кръвта на пациента. Изследванията показват, че кръвния тест също спомага за контрола на прогреса на заболяването.

Ход: Ново лечение

Лечението, наречено дълбоко стимулиране на мозъка, може да бъде терапия, която помага на пациентите да възстановят двигателната си функция след парализа от инсулт. Клиниката в Кливланд, с подкрепата на Националните институти по здравеопазване (NIH), помогна на 59-годишен пациент да постигне значително подобрение. NIH обяви, че процесът ще продължи и ще дадат субсидия в размер на 2,5 млн. Долара на Кливландската клиника, за да финансира по-нататък изследванията. "Ако това проучване е успешно, то ще даде нова надежда на пациентите, които са претърпели инсулт и остават парализирани, за да се рехабилитират  и по този начин да получат независимост", каза д-р Андре Мачадо от Клиника Кливланд.

Мигрената: пробив в превенцията

Експертите смятат, че 39 милиона американци страдат от мигрена. Новият лекарствен продукт Aimovig е първото лекарство, одобрено за инжектиране, което може да предотврати мигрена. В клинични проучвания при пациенти, приемали Aimovig, има намаление на дните на мигрена от два месеца и половина в сравнение с тези, които са приемали плацебо.

Диабет: интелигентните контактни лещи могат да наблюдават нивата на кръвната глюкоза

Изследователи от Националния институт за наука и технологии в Юлсан в Южна Корея са разработили интелигентни контактни лещи, които могат да открият кръвната глюкоза чрез сълзи в очите им. За това учените съобщиха в началото на 2018 г. в списание Science Advances. Напредъкът в медицината винаги е надежда за онези, които вече са отчаяни. Следователно остава само да пожелаем успех на всички учени и лекари по света в тяхната добра работа.

/ Zdrave.to