Болката не е само физическо страдание. Силата на проявление на това усещане се влияе от цял ​​набор от фактори, включително емоционалното и психическото състояние. Така че двама души могат да изпитат едно и също болезнено състояние по съвсем различни начини.

За съжаление, в ежедневието трябва да се справим с различни видове болка.

По-долу са описани 5 вида болка, при която трябва да се консултирате с лекар. 

Болка в гръдния кош

Никога не игнорирайте болките в гърдите. Те може да сигнализират за проблеми със сърцето, белите дробове, хранопровода и междуребрени мускули. 

Ако се появи остра болка в гърдите, незабавно трябва да потърсите медицинска помощ. Ако пренебрегнете този симптом, може да получите сърдечен удар и други сериозни здравословни проблеми. Също така гръдните болки  може да са знак за пневмония, мускулни спазми и киселинност. 

Болки в главата

Главата започва да ви боли в резултат на претоварване, запушване на синусите, стрес, недохранване и дехидратация.

Ако болките са редовни или траят няколко дни, трябва да се консултирате със специалист. Силната болка в главата може да е признак на кръвен съсирек, аневризъм, мозъчен тумор или разкъсване на артерия.

Коремна болка

Най-сериозният симптом е болката в слънчевия сплит, където се концентрира голям набор от нерви. Това може да се дължи на жлъчни камъни, панкреатит или извънматочна бременност при жени. За да се изясни причината, е необходимо да се консултирате с лекар. 

Болка в гърба

Може да възникне в резултат на вдигане на тежко или претоварване на мускулите. Редовната болка в гърба се появява при заболявания на жлъчния мехур, инфекции или онкологични заболявания.

Болките могат да бъдат и резултат от мускулни спазми или конвулсии, причинени от херния на гръбначните дискове или аортна руптура. В резултат кръвообращението се нарушава, което води до редица сериозни заболявания.

Зъбобол

Може да възникне поради увреждане на емайла и инфекция в зъба.  В този случай е необходимо да запишете час за зъболекар. Само той ще осигури експертна помощ.

Пренебрегването на болка в зъба може да доведе до подуване на врата, загуба на глас, нарушено слюноотделяне и дори запушване на дихателните пътища. В последния случай рискът от задушаване значително се увеличава./Zdrave.to