След многогодишни проучвания учените все още не са сигурни какво точно причинява махмурлукa. Най-популярната теория е, че махмурлукът е комбинация от дехидратация и химикали, останали в тялото, след като преработи алкохола.

Е, и може би малко наказание за това, че не сте спазили принципите на здравословния начин на живот.

Логично е, че без да се знае точната причина, е доста трудно да се намери ефективно лекарство.

Днес ще ви представим списък на нещата, които според учените могат, ако не предотвратят махмурлук, най-малкото да намалят изключително неприятните му симптоми.

Аспержи

Изследване от 2009 г., публикувано в Food Science, показва, че аминокиселините и минералите в аспержите могат да защитят чернодробните клетки. Консумирането на аспержи преди употреба на алкохол ще увеличи количеството на диетичните фибри и витамините А и С в организма , което ще помогне на тялото да се справи по-ефективно с алкохолните токсини.

Лек алкохол

Според проучване по-тъмният алкохол изглежда допринася за по-тежък махмурлук. Разбира се, много тук зависи и от количеството консумиран алкохол. Експериментите показват, че тъмните ликьори например съдържат ферментационни продукти, наречени конгенери, които оказват влияние върху тежестта на махмурлук. Съветът на специалистите е да избягвате тъмният алкохол.

Витамини

Учените са доказали, че витамин B помага на черния дроб да разгражда алкохола, и предотвратява увреждането на нервите в процеса на консумация на алкохолни напитки.

Приемането на добавки от витамин В преди и след употреба на алкохол ви кара да се чувствате по-добре на следващата сутрин. Витаминът се среща в много храни, включително месо, яйца, риба и плодове.

Спрайт

Когато нашата храносмилателна система обработва алкохол, той превръща етанола в ацеталдехид. Вредно съединение, което според изследвания е основната причина за главоболие на следващата сутрин.

Ацеталдехидът след това се превръща в по-безопасен ацетат, но това отнема известно време. Лабораторните тестове, проведени от китайски учени, показаха, че "спрайт" увеличава активността на ензима, който унищожава ацеталдехида, което може да намали неприятните симптоми на махмурлука или продължителността им.

Кислород

Консумирането на алкохол, съдържащ повече разтворен кислород, може да помогне за по-бързото изтрезняване, тъй като кислородът помага на черния дроб в разграждането на алкохола. Кислородът също така помага и за разграждането на токсини, които причиняват махмурлук.

Някои корейски алкохолни напитки рекламират високо съдържание на кислород, който може да бъде добавен към огнената течност по същия начин, както се газират напитки./Zdrave.to