Разбира се, енергийната напитка помага, ако искаме да постигнем краткотраен и мощен прилив на енергия. Тези напитки обаче оказват отрицателно въздействие върху човешкото здраве. 

Безсъние. Кофеинът отблъсква съня и понякога това е за дълъг период. Освен това енергийната "инжекция" от кофеинът се комбинира и със захар, която може да причини продължително безсъние. 

Главоболие. Ако редовно използвате енергийни напитки, вероятността от тежки главоболия е по-висока от тази при хората, които изобщо не пият. Това се дължи на факта, че енергийните напитки на различните нива насищат тялото с кофеин. Промяната на нивата на кофеина в организма може да предизвика главоболие. 



Сърдечна недостатъчност. С излишък на кофеин в организма се увеличава натоварването на сърцето, което започва да се свива по-интензивно. В изключителни случаи това може да доведе до спиране на сърцето. Енергийните напитки са противопоказани за хора с хронични сърдечно-съдови заболявания. 



Тревожни разстройства. Някои учени смятат, че в големи дози кофеиновите напитки като енергийни напитки, правят човек по-често застрашен от пристъпи на паника и тревожни разстройства. 

Диабет тип 2. Високото съдържание на захар в кофеиновите напитки води до временни енергийни скокове, но при продължителна консумация това може да увеличи риска от развитие на диабет тип 2.