Простатната жлеза е част от мъжката полова система и понякога разговорите за нея са нежелани. Част от мъжете смятат споделянето на информация за проблеми с простатата за табу, защото я свързват със своята потентност. Истината е, че дори мъже с активен сексуален живот могат да имат заболявания на простатата. 

С напредването на годините тя започва да предизвиква неприятни симптоми и създава затруднения в уринирането. Две основни заболявания засягат мъжете в напреднала възраст - доброкачествено простатно увеличение и рак на простатната жлеза. Учените смятат, че основните сериозни предпоставки са възрастта и генетичната предразположеност. Твърди се също, че простатитът, като хронично възпаление създава предпоставки за развитие на карцином, но за това няма категорични доказателства.

Доброкачествено увеличената простата може да доведе до остра задръжка /ретенция/ на урина, което е спешно състояние. Поставянето на катетър е наложително в такива ситуации, а за дългосрочно решаване на проблема обикновено се прибягва до хирургия.

Съврeменната медицина лекува доброкачествено увеличената простатна жлеза с лазер. Единственото място в България, където се работи както с прочутия Зелен лазер, така и с немски тулиум лазер, е столичната “Хил клиник”. Отскоро там имат и нов холмиум лазер, модификация Моисей. Неговите характеристика са още по-добри, а от софийската клиника твърдят, че за да са винаги на първа линия и занапред ще инвестират в най-последна техника. Новият Моисей е уникален пулсов лазер, с чиято помощ може както да се премахне разрасналата се простатна тъкан, така и безпроблемно да се разбият камъни в пикочния мехур. Това е наистина отлична възможност, тъй като урологичните камъни са чест спътник на доброкачествено увеличената простатна жлеза. Сега българските лекари се справят и с двата проблема в една-единствена операция и то не по-дълга от час. Благодарение на многогодишния опит на екипа на “Хил клиник” хирургичните интервенции са много бързи, което е добре за пациента, тъй като той по-кратко време стои под упойка. Самата упойка не е пълна, а само спинална. Това е факт особено високо оценен от мъжете, които имат сърдечносъдови проблеми и за тях пълната 

анестезия би представлявала допълнителен риск.

Според уролозите на “Хил клиник” при ДПХ лазерното лечение е безспорно най-добрата алтернатива за пациентите. То съхранява доброто физическо състояние на мъжа, както и неговата психика, тъй като операциите преминават бързо и без усложнения. 

Как да разберете, че започват проблеми с простатата? Отговорете на някои от следните твърдения:

l Напоследък зачестява нуждата ми за уриниране, включително и нощем

l Уринирането ми е затруднено, в някои случаи е на капки, със слаба струя

l Дори и след уриниране нямам усещане за напълно освободен пикочен мехур

Ако дори и на едно от твърденията сте отговорили с “Да”, не отлагайте консултация с уролог от “Хил клиник”, София.

 

Консултацията през м. април е с намалена стойност: 40 лв. и включва всички необходими изследвания: PSA туморен маркер, ректално туширане, ехограф.

За да се запишете за преглед на простатата при уролог на “Хил клиник”, позвънете на 02 439 3131

 

Немски професор спасява бъбрека при рак

Хирургията е основен единствен метод на лечение при тумор на бъбрека. Операцията, при която се отстранява бъбрекът заедно с тумора, се нарича нефректомия. Тя може да бъде радикална или парциална, когато в определени случаи и при високо ниво на компетентност на уролога има възможност да се запази бъбрекът, а се премахва само засегнатата от тумор част.

Тези операции се наричат органо-съхраняващи, в “Хил клиник” се извършват по лапароскопски път и резултатите до момента показват редица предимства. През малки отвори на коремната кухина се вкарват специални оптични инструменти, с които при многократно увелечение се отстранява или целият бъбрек или само туморът. 

Основно предимство на този метод е малката му травматичност, прецизността на хирургията и бързото възстановяване на болните. Методът е посочен като задължителен “златен” стандарт от световната урологична общност при образувания над 7 см, но за съжаление в България са малко местата, където се прилага. 

В “Хил клиник” консултацията на пациенти с рак на бъбрека е безплатна, ако предварително се запази час на 02 439 3131.