Хиляда и петстотин лекарства са изтеглени от българския пазар заради референтното ценообразуване. Причината е, че по този метод се стига до такова понижение на цените на лекарствата, които се реимбурсират от Здравната каса, че се губи икономическата логика. Това обясни проф. Тони Веков от Медицинския университет в Плевен на конференцията “Достъп до лекарствена терапия - възможности и предизвикателства”, проведена в средата на март в София. 

Основният механизъм за определяне на цените е международно референтно ценообразуване. Цените се определят на нивото на най-ниската официална цена в 17 референтни страни. Тъй като доходите в България са ниски в сравнение с останалите страни  членки на ЕС, чрез реферирането по най-ниска цена се поддържат и ниски лекарствени цени. Но в условията на свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали в рамките на ЕС евтините лекарства на българския пазар поемат по законни и незаконни пътища към други пазари. 

Ето защо проф. Веков предлага външното референтно ценообразуване да се премахне, като вместо него се въведе оценка на здравните технологии и задължително проследяване на здравния резултат. 

Тежките регулаторни механизми на лекарствения пазар у нас създават проблем и за въвеждането на иновативни медикаменти. Българските пациенти получават достъп до иновативни терапии средно 547 дни след разрешението им за Европа от Европейската агенция по лекарствата, за разлика от останалите страни, при които този срок средно е 417 дни.

В момента здравното министерство изготвя нови регулации, които може да забавят достъпа до иновативни терапии с още 400 - 500 дни. Така болните у нас ще получават ново лекарство с около 3 години по-късно от пациентите в останалите страни в Европейския съюз. 

Боряна Маринкова: Търговията на медикаменти в куфари е контрабандаНе е разрешено да внасяме дерегистрирани в България продукти

Боряна Маринкова е изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ). Тя обясни защо паралелният внос на лекарства е ефективно решение при недостиг на медикаменти на нашия пазар и защо са безпочвени обвиненията, че законният износ води до дефицит на медикаменти. 

- Г-жо Маринкова, защо пациентите обвиняват паралелната търговия за дефицита на лекарства у нас?

- Твърде дълго не се говореше за реалните причини за недостига на лекарства на българския пазар. Паралелният износ на лекарства от нашия пазар в Европа е доста назад в причините, които биха могли да доведат до дефицит. Водещите причини за това са производствени проблеми и проблеми на разпространението (дистрибуцията). 

Освен това причина за дефицита на медикаменти са и криминални практики, които нямат нищо общо с напълно законната паралелна търговия. Паралелен износ се прави единствено и само когато са задоволени потребностите на вътрешния пазар. Изнасят се само излишъците, които за друга държава може да решат техен проблем с недостиг на съответния медикамент. Това, което много хора напълно погрешно смятат за паралелен износ и внос, е търговия, която не отговаря на никакви правни норми. Това, което се купува от аптека в куфар, което се краде от лечебно заведение, което напуска легалната верига на доставка на лекарства, е контрабанда и кражба на медикаменти. Те не са форма на бизнес, а престъпления с лекарства. 

Ние от БАРПТЛ се обявяваме твърдо срещу всякакви нелегални практики. Паралелните дистрибутори на лекарства отговарят на много строги правила и регулации. В нашата асоциация са търговци на едро, които изпълняват стриктно буквата на закона. Те първи въведоха защита срещу фалшифицирани лекарства и изцяло следват защитата на интереса на пациентите. 

- Верификацията на лекарствата, която се въвежда тази година, ще спре ли контрабандата?

- Не вярваме, че закони, нормативни актове, регулации могат да спрат незаконна дейност. Тя може да бъде респектирана само със строги санкции, с прилагане на Наказателния кодекс с най-голямата му сила и тежест. 

- Какво ще посъветвате хората, които си поръчват лекарства с рецепта по интернет?

- Съветвам пациентите в никакъв случай да не го правят, защото няма никаква гаранция какво купуват. За това призовават всички здравни власти в страната. Лекарство, отпускано с рецепта, в интернет не може да е автентично. 

Има много обяви онлайн, зад които стоят дори имената и телефоните на хора, които продават лекарства. Излизат с номера: “Почина мой близък, останаха ми лекарства” или “Съсед ме помоли да попитам дали не се нуждаете от...”. Един и същи човек качва подобни обяви няколко пъти в годината. Ние сме сигнализирали регулаторите за подобни случаи. Обявите са мило опаковани, но въпреки всичко, хората трябва да знаят, че мястото на скъпоструващи лекарства не е в нечий дом или в нечия чанта. Голям риск е да се лекуваш с медикамент, който е излязъл от законовата верига. Неговият произход е компрометиран. 

- Какви сигнали пристигат при вас за липсващи лекарства?

- Нашата асоциация направи проучване сред пациентите за недостига на лекарства. Така заедно с Българския пациентски форум направихме интернет платформа, на която хората сигнализират какво лекарство не откриват в аптеките и къде са го търсили. Сигнали се подават на https://parallel-trade-development.org/bg/page/goresta-linia. 

Така за шест месеца събрахме 400 сигнала за липсващи лекарства. Установихме, че при 62% от случаите причината за дефицита е липса на внос. Това са лекарства, които са изтеглени от българския пазар и временно или трайно са спрени от внос. При останалите случаи лекарството е налично, но пациентът се е обезкуражил да го търси, след като не го е открил в две-три аптеки. Понякога по аптеките се търсят болнични продукти, но там е невъзможно да бъдат намерени. Тези медикаменти се прилагат само в болнични условия. 

Освен това се търсят лекарства, които не са разрешени за ползване в България или много отдавна са изтеглени от българския пазар. Затова при 32% от случаите сме насочили пациентите обратно към лекуващите ги лекари, за да им сменят терапията, защото тяхното лекарство няма как да бъде намерено в аптеките. 

Полезното при тази платформа е, че даваме много бърз отговор на пациентите и в 40% от случаите сме успели да намерим лекарството. Проверяваме чрез нашата партньорска мрежа в коя аптека лекарството е налично в града, в който се намира пациентът. То се запазва на негово име в рамките на няколко часа и хората са благодарни и щастливи. 

Но когато лекарството е дерегистрирано в България, то не може да бъде внасяно според сегашното законодателство. Ето защо ние настояваме за законови промени. Паралелните дистрибутори са единствените желаещи да внасят дерегистрирани лекарства, да им поддържат досиетата и да отговарят за тяхната лекарствена безопасност. Европейската статистика сочи, че паралелните дистрибутори реагират най-бързо в случаи на дефицит и могат да го преодолеят средно за три седмици. 

Мара КАЛЧЕВА