14 са вече заразените с коронавирус от Спешна помощ-Пазарджик. 

„Всички лечебни заведения пламнаха в началото, във всички болници имаше затворени заведения, ние издържахме 5 месеца без нито един заразен. Тези 14 случая започват от 24 юли”, заяви пред GLAS.bg д-р Борис Манев - директор на областния Център за спешна медицинска помощ- Пазарджик.

Заразата сега плъзнала от фелдшер, който е на апаратна ветнилация. Останалите медици са под карантина в домовете си. Преди време в Пазарджик от COVID-19 издъхна шофьор на линейка. 

"Както шофьорът на линейка, така и фелдшерът, не са се заразили по време на работа", категоричен е шефът на Спешното. 

Още по темата - във видеото на GLAS.bg

Лекарите все още удържат ситуацията с дежурствата в Спешна помощ, но се усеща недостигът на специалисти.

„Кадровият проблем, както казах седи навсякъде, така е и при нас”, каза още д-р Манев.  

Д-р Борис Илиев е командирован от град Септември в Пазарджик, за да помага на колегите си от спешна помощ.

„От началото на епидемията всеки един пациент, който е позвънил и е потърсил помощ на 112 е бил обслужен своевременно и както трябва под медицински триаж.”, разказа д-р Илиев.

Дезинфекция в центъра се извършва по 4 пъти на ден. Скоро обаче ще има недостиг на маски и облекла, предупреждават медиците. 

„В Спешна помощ работата налага да използваме еднократни гащеризони, защото ние отиваме при един пациент, след това събличаме облеклото и след това трябва да сме с друго. Няма от един при друг да бъде с едни и същи облекла.”, сподели главната сестра в Спешна помощ-Пазарджик Петя Дишкова.

В момента на разположение за болните от коронавирус в Пазарджик има две линейки.

На този етап няма опасност Пазарджик да остане без спешна медицинска помощ. При нужда, в града ще дават дежурства екипи с линейки от други населени места.