В това уверява д-р Захари Михайлов - специалист по физиотерапия и рехабилитация, наш редовен консултант. 
“Заболяването синузит се изразява във възпаление на всички или на някои от осемте синуси, които са разположени около челото и носната кухина - обяснява д-р Михайлов. - То може да е в остра и хронична форма и обикновено се появява или обостря през есенно-зимния период. След хрема с продължителност повече от седмица се инфектират носната лигавица и синусите, заради което през носа изтича гнойна, серозна (прозрачна) течност. Синузитът протича с болки и чувство за тежест в областта на лицето, носа и челото; с главоболие, температура, втрисане, чувство за обща отпадналост, стичане на секрети от носа към фаринкса (гърлото) и др. Нелекуваният остър синузит уврежда синусите и води до хроничен синузит, инфекция на ушите, загуба на зрението, менингит.” 

При хронична форма на болестта симптомите не са толкова ясно изразени. Главоболието е по-слабо, носовото дишане е затруднено, гнойният секрет е с неприятна миризма. Болестта може да се провокира от простуда, грип, вродени деформации или травми в областта на лицето, алергии, бактерии, гъбички, занижен имунитет. 
Лечението с медикаменти невинаги е успешно. Капките за нос носят бързо, но временно облекчение на дишането и ако се употребяват повече от една седмица, организмът привиква с тях. “Често пъти поради възникване на резистентност на бактериалните причинители антибиотичното лечение е със слаб резултат.

 Затова е необходимо да се проведат около десет физиотерапевтични процедури до пълно излекуване: лазер терапия и магнитно поле в областта на синусите, инфрачервени лъчи с керамична плочка и лечение с апарат за ултрависока честота (УВЧ)”, допълва експертът.

Профилактиката се изразява в следното: 

Трайно излекуване на всяка хрема; поддържане на добра хигиена и проходимост на носната кухина; поддържане на здрави зъби, тъй като пулпитите и периодонтитите на горната редица зъби могат да инфектират съседните синуси и да предизвикат одонтогенен синузит.

 За да не допускате появата на простудни заболявания, повишете имунната си защита, като подобрите емоционалния си баланс и изпълнявате общоукрепващи упражнения. И не на последно място: хранете се с по-лека храна и не преяждайте.